De vakantietijd komt er weer aan en straks gaan we er lekker tussenuit. Welke supplementen mogen niet ontbreken in je koffer? Vlieg je naar een ander continent? Denk dan aan een supplement dat helpt bij het verlichten van de ervaringen van jetlag. In het buitenland spelen je darmen vaker op dan thuis en hulp is dan altijd welkom. Ook voor meer energie kun je denken aan supplementen.

Jetlag

Producten met melatonine helpen bij de verlichting van jetlag ervaringen. Handig wanneer je reisbestemming een groot tijdsverschil heeft met Nederland. Voor een gunstig effect van melatonine moet je op de eerste reisdag minimaal 0,5 mg melatonine kort voor het slapengaan nemen en enkele dagen na aankomst op je bestemming slikken. Met minder jetlag gevoelens geniet je snel volop van je vakantie. Je kunt het ook gebruiken als je weer naar huis gaat om het Nederlandse ritme weer snel op te pakken.

Darmen

In het buitenland eet je vaak anders dan je gewend bent en de eetmomenten kunnen ook onregelmatiger zijn. Je darmen kunnen opspelen of je kunt tijdelijk last krijgen met de ontlasting. Een probiotica supplement bevat goede bacteriestammen. Het bevorderen van een gunstige darmflora kan tijdens je vakantie een fijn steuntje in de rug zijn voor een soepele stoelgang. Of gebruik inuline, dat behoort tot de prebiotica. Dit bevat stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën. Inuline werkt weer iets anders op de darmen dan probiotica, maar kan goed samen worden gebruikt.

Energie

Vaak ben je zodra de vakantie in zicht komt ook echt aan vakantie toe. Zeker omdat je vaak nog extra druk geweest om alles voor vertrek in orde te maken. Om net dat beetje extra energie te krijgen en lekker fit op vakantie te gaan kun je denken aan B vitamines, die betrokken zijn bij het vrijmaken van energie in je lichaam en co-enzym Q10. Dit is ook voor actieve vakanties een aanrader.

Bewaren

Voedingssupplementen kun je het beste redelijk koel en droog bewaren. Je kunt ze in de handbagage meenemen, want dan is de kans op verlies het kleinst. Supplementen in het vliegtuig meenemen is ook handig, want dan kun je er tijdens de maaltijden gemakkelijk bij. Mocht je onverhoopt in het buitenland nog iets nodig hebben, dan kun je bij de drogist of apotheker informeren of ze het supplement van jouw keuze of een vergelijkbaar supplement hebben. Check dan wel de doseringen en voorschriften, zodat je inneemt wat bij jou past.

Fijne vakantie!

Geschreven door Wilma van Dormalen van supplementinfo.nl voor Vivonline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten