Schildklier & gluten
Gluten, een groep eiwitten die in bepaalde graansoorten voorkomt, hebben invloed op de schildklier. De schildklier is de hormoonklier die verantwoordelijk is voor de aanmaak van schildklierhormonen. De grootste hoeveelheid hormoon die gemaakt wordt is T4. Dit is een inactief hormoon dat nog omgezet moet worden in een actief hormoon (T3). Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
De schildklier
De schildklier heeft onder andere invloed op je lichaamstemperatuur, je stofwisseling, de zenuwgeleiding, spieren en gewrichten, maar ook op je mentale conditie. Als de schildklier niet goed werkt, kun je aardig wat klachten krijgen. Een vaak voorkomende klacht is een trage schildklier met klachten zoals het vaak koud hebben, moe zijn, spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen, depressief voelen, obstipatie, en zo nog een heleboel andere dingen. Bij een snelle schildklier voel je je vaak opgejaagd, heb je regelmatig diarree, val je af, allemaal heel vervelend.
Ontregelde schildklier
Een ontregelde schildklier kan veel oorzaken hebben. Eén daarvan is het eten van gluten. Gluten vind je in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Gluten zijn er indirect verantwoordelijk voor dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat deze eigenlijk zou moeten doen. Door de stoffen die in het bloed circuleren die daar niet horen, kun je last krijgen van allergieën, maar ook van auto-immuunziektes. Een trage of snelle schildklier kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals bv. Hashimoto of Graves. Het is dus heel belangrijk om goed op je voeding te letten als je hier last van hebt. Door je leefstijl aan te passen en te stoppen met gluten, kun je je klachten verminderen.
https://staging.vivonline.nl/gezonde-voeding-die-hashimoto-veroorzaakt/
Lever
Als je darmen veel stoffen doorlaten in het bloed, moet de lever heel hard werken om deze stoffen alsnog af te voeren. Buiten het afvoeren van afvalstoffen heeft je lever nog zo’n 500 andere functies, waaronder -zoals je al hebt kunnen lezen- het omzetten van het inactieve hormoon (T4) in het actieve (T3). Als je lever alleen maar bezig is met ontgiften van allerlei stoffen, voert het de andere functies misschien wat minder goed uit. Ontgiften heeft namelijk prioriteit.
Stoppen met gluten
Lijkt het je moeilijk om helemaal te stoppen met gluten? Waarom probeer je het niet eens een paar weken? Eet twee weken helemaal geen gluten en eet ze dan een week weer wel. Merk je verschil? Probeer het dan nog eens vier weken. Zo kun je langzaam meer dingen uit je voeding schrappen of toevoegen. Sommigen vinden dat makkelijker dan in één keer het roer omgooien.
Tekst: Gerda Tol-van Dijk voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
26 februari 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –