Hoe zorgt de zon voor een sterk gebit?

Het zonnetje heeft zich nog niet heel erg vaak laten zien en dat is jammer. Persoonlijk vind ik het heerlijk om de warmte van de zon op mijn huid te voelen als ik buiten een mooi boek aan het lezen ben. Lekker genieten van de zon is ook nog eens goed voor onze gezondheid.

Waarom genieten van de zon?

De meeste mensen zullen het met me eens zijn als ik zeg dat ik me veel beter voel wanneer ik de warmte van de zonnestralen op mijn huid voel. De warme zonnestralen voelen niet alleen prettig aan, maar de opname van zonlicht door je huid heeft ook een aantal voordelen voor onze gezondheid.

  • Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D geproduceerd door de huid. Deze vitamine heeft tal van belangrijke functies binnen het lichaam. Vitamine D helpt bijvoorbeeld bij het regelen van de bloeddruk en het is nodig voor de ontwikkeling van eicel tot mens.
  • De zon regelt jouw biologische klok. De interne klok van je lichaam volgt een ritmische cyclus van 24 uur. Als het donker wordt maakt je lichaam melatonine aan waardoor je slaperig wordt. Vanaf ongeveer 4.00 uur daalt de melatonineproductie waardoor we op een gegeven moment wakker worden. Zonlicht is van grote invloed op je slaapcyclus, slaapgedrag, slaapkwaliteit en eventuele slaapproblemen.
  • Zonlicht geeft energie. Dit heeft te maken met de productie van vitamine D door de zon. Vitamine D is nodig voor een goede insulinehuishouding en insuline is het hormoon dat wordt gebruikt om van glucose energie te maken. Een tekort aan vitamine D zorgt voor spierzwakte, waardoor de productie van energie in de spieren verminderd. Beide factoren hebben dus invloed op jouw energielevel.

Zonlicht voor een sterk gebit

Hoe kan de zon er nu voor zorgen dat je gebit sterker wordt? Algemeen bekend is dat we voor een sterk gebit en sterke botten voldoende calcium nodig hebben. De opname van dit mineraal in de gebitselementen en in het kaakbot wordt echter gereguleerd door vitamine D. Krijg je te weinig vitamine D binnen, dan heb je niet veel aan grote hoeveelheden calcium. Alle calcium dat niet opgenomen wordt in het lichaam (door een tekort aan vitamine D) plas je gewoon weer uit.

Een tekort aan deze vitamine kan er voor zorgen dat je gebit zwakker wordt. Je zult sneller last krijgen van gaatjes en ontstekingen. Voor een sterk gebit en een goede algehele gezondheid moeten we er met zijn allen voor zorgen dat ons lichaam voldoende vitamine D bevat, maar hoe doe je dat?

Voldoende vitamine D door zon en voeding

Om aan voldoende vitamine D te komen kun je het volgende doen.

  1. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Om ervoor te zorgen dat je lichaam deze vitamine voldoende aanmaakt ga je in de zomer dagelijks 15 minuten naar buiten met ontblote benen, armen en gezicht. Smeer je huid pas na deze 15 minuten in met een zonnebrand.
  2. Je kunt echter ook vitamine D uit voeding halen. Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Gebruik voldoende goede vetten, want vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Goede vetten vind je in olijfolie, kokosolie en roomboter.

Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten