De volgende tips en voedingsmiddelen zouden de kans op kanker verkleinen volgens WebMD, een website die met expertise waardevolle informatie plaatst over de medische en gezondheidswereld. Deze lijst met voedingsmiddelen die mogelijk positief werkt tegen kanker wilden wij je niet onthouden.  

Voedingsmiddelen die de kans op kanker verkleinen

  • Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten

Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Kanker kunnen we niet voorkomen, maar door onze voedingscombinaties kunnen ons lichaam wel een handje helpen. Eet bij een maaltijd twee derde aan plantaardig voedsel en maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Deze ‘New American Plate’ is een belangrijk middel tegen kanker volgens The American Institute for Cancer Research.

  • Eet kleurrijk

Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die kanker bestrijden. Hoe kleurrijker het stuk, hoe rijker dit is aan nutriënten. Deze voedingsmiddelen kunnen je risico’s ook op een tweede manier verminderen. Groenten en fruit helpen je namelijk bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Extra gewicht meedragen vergroot de risico’s op verschillende typen kanker, zoals dikke darmkanker, slokdarm- en nierkanker. Eet een gevarieerde hoeveelheid aan groenten en dan vooral de donkergroene, rode en oranje varianten.

  • Foliumzuur in je ontbijt

Foliumzuur is een vitamine B die mogelijk een aantal soorten, zoals dikke darm-, endeldarm- en borstkanker helpt voorkomen. Je vindt foliumzuur in diverse voedingsmiddelen op de ontbijttafel, zoals in verrijkte ontbijtgranen en voltarwe producten. Ook zijn sinaasappelsap, meloen en aardbeien een belangrijke bron van foliumzuur. Lekker ontbijten dus!

  • Foliumzuur in andere producten

Andere voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn asperges en eieren. Je vindt het ook in zonnebloempitten, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie en romaanse sla. De beste manier om foliumzuur binnen te krijgen is door het eten van producten en niet door het innemen van een pil.

  • Sla de slagerij over

Af en toe vlees is niet zo erg, maar het minderen van bewerkte vleesproducten, zoals Bologna worst, ham en hotdogs verkleint de kans op dikke darmkanker en maagkanker. Ook vlees wat houdbaar is gemaakt door het te roken of door toevoeging van zout, vergroot je blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.

  • Tomaten

Of het nu het lycopeen is – het stofje wat tomaat de rode kleur geeft – of iets anders, dat is niet helemaal duidelijk, maar sommige studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op diverse soorten kanker, zoals prostaatkanker, verkleint. Uit studies bleek ook dat bewerkte tomatenproducten, zoals saus, sap of pasta de kanker bestrijdende eigenschappen vergroot.

  • De kracht van thee

Hoewel het bewijs nog wat twijfelachtig is, is thee – vooral groene thee – mogelijk een sterk anti-kanker middel. In laboratoriumonderzoek heeft groene thee de ontwikkeling voorkomen of de groei van kanker vertraagd in de dikke darm, lever, borst en prostaat. De thee heeft een soortgelijk effect op longweefsel en de huid. Gedurende lange termijn onderzoek werd groene thee geassocieerd met een verkleind risico op blaas-, maag- en alvleesklierkanker.

  • Druiven en kanker

Druiven en druivensap, en dan vooral paarse of rode druiven, bevatten resveratrol, wat sterke kwaliteiten heeft als antioxidant en ontstekingsremmer. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat druiven de schade tegengaan van waaruit het kankerproces getriggerd wordt in onze cellen. Er is (nog) niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat druiven(sap), wijn of supplementen kanker kunnen voorkomen of behandelen.

  • Beperk je alcoholinname

Kanker in de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever en borst worden in verband gebracht met alcohol gebruik. Alcohol kan ook de kans vergroten op kanker in de endeldarm en dikke darm. De American Cancer Society raadt aan niet meer dan twee glazen alcohol per dag te gebruiken aan zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met een grotere kans op borstkanker kunnen mogelijk met hun dokter praten over de hoeveelheid alcohol die zij veilig kunnen gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke risico factoren.

  • Water en andere vloeistoffen kunnen ook beschermen

Water lest niet alleen je dorst, maar kan je ook beschermen tegen blaaskanker. Dit lagere risico ontstaat door het aanlengen van de mogelijk aanwezige concentratie aan kanker veroorzakende vloeistoffen in je blaas. Daarbij is het ook zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe korter deze slechte stoffen in je blaas blijven zitten.

Vrije vertaling van WebMD

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten