De volgende tips en voedingsmiddelen zouden de kans op kanker verkleinen volgens WebMD, een website die met expertise waardevolle informatie plaatst over de medische en gezondheidswereld. Deze lijst met voedingsmiddelen die mogelijk positief werkt tegen kanker wilden wij je niet onthouden.
Voedingsmiddelen die de kans op kanker verkleinen
-
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten
Eet maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Kanker kunnen we niet voorkomen, maar door onze voedingscombinaties kunnen ons lichaam wel een handje helpen. Eet bij een maaltijd twee derde aan plantaardig voedsel en maximaal een derde aan dierlijke eiwitten. Deze ‘New American Plate’ is een belangrijk middel tegen kanker volgens The American Institute for Cancer Research.
-
Eet kleurrijk
Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die kanker bestrijden. Hoe kleurrijker het stuk, hoe rijker dit is aan nutriënten. Deze voedingsmiddelen kunnen je risico’s ook op een tweede manier verminderen. Groenten en fruit helpen je namelijk bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Extra gewicht meedragen vergroot de risico’s op verschillende typen kanker, zoals dikke darmkanker, slokdarm- en nierkanker. Eet een gevarieerde hoeveelheid aan groenten en dan vooral de donkergroene, rode en oranje varianten.
-
Foliumzuur in je ontbijt
Foliumzuur is een vitamine B die mogelijk een aantal soorten, zoals dikke darm-, endeldarm- en borstkanker helpt voorkomen. Je vindt foliumzuur in diverse voedingsmiddelen op de ontbijttafel, zoals in verrijkte ontbijtgranen en voltarwe producten. Ook zijn sinaasappelsap, meloen en aardbeien een belangrijke bron van foliumzuur. Lekker ontbijten dus!
-
Foliumzuur in andere producten
Andere voedingsmiddelen met veel foliumzuur zijn asperges en eieren. Je vindt het ook in zonnebloempitten, bonen en groene bladgroenten, zoals spinazie en romaanse sla. De beste manier om foliumzuur binnen te krijgen is door het eten van producten en niet door het innemen van een pil.
-
Sla de slagerij over
Af en toe vlees is niet zo erg, maar het minderen van bewerkte vleesproducten, zoals Bologna worst, ham en hotdogs verkleint de kans op dikke darmkanker en maagkanker. Ook vlees wat houdbaar is gemaakt door het te roken of door toevoeging van zout, vergroot je blootstelling aan chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken.
-
Tomaten
Of het nu het lycopeen is – het stofje wat tomaat de rode kleur geeft – of iets anders, dat is niet helemaal duidelijk, maar sommige studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op diverse soorten kanker, zoals prostaatkanker, verkleint. Uit studies bleek ook dat bewerkte tomatenproducten, zoals saus, sap of pasta de kanker bestrijdende eigenschappen vergroot.
-
De kracht van thee
Hoewel het bewijs nog wat twijfelachtig is, is thee – vooral groene thee – mogelijk een sterk anti-kanker middel. In laboratoriumonderzoek heeft groene thee de ontwikkeling voorkomen of de groei van kanker vertraagd in de dikke darm, lever, borst en prostaat. De thee heeft een soortgelijk effect op longweefsel en de huid. Gedurende lange termijn onderzoek werd groene thee geassocieerd met een verkleind risico op blaas-, maag- en alvleesklierkanker.
-
Druiven en kanker
Druiven en druivensap, en dan vooral paarse of rode druiven, bevatten resveratrol, wat sterke kwaliteiten heeft als antioxidant en ontstekingsremmer. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat druiven de schade tegengaan van waaruit het kankerproces getriggerd wordt in onze cellen. Er is (nog) niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat druiven(sap), wijn of supplementen kanker kunnen voorkomen of behandelen.
-
Beperk je alcoholinname
Kanker in de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever en borst worden in verband gebracht met alcohol gebruik. Alcohol kan ook de kans vergroten op kanker in de endeldarm en dikke darm. De American Cancer Society raadt aan niet meer dan twee glazen alcohol per dag te gebruiken aan zowel mannen als vrouwen. Vrouwen met een grotere kans op borstkanker kunnen mogelijk met hun dokter praten over de hoeveelheid alcohol die zij veilig kunnen gebruiken, afhankelijk van hun persoonlijke risico factoren.
-
Water en andere vloeistoffen kunnen ook beschermen
Water lest niet alleen je dorst, maar kan je ook beschermen tegen blaaskanker. Dit lagere risico ontstaat door het aanlengen van de mogelijk aanwezige concentratie aan kanker veroorzakende vloeistoffen in je blaas. Daarbij is het ook zo dat hoe meer je drinkt, hoe meer je plast en hoe korter deze slechte stoffen in je blaas blijven zitten.
Vrije vertaling van WebMD
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
9 juni 2016
Rode linzensoep
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
7 april 2023
Chocolade smoothie
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
13 januari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –