Onze hersenen hebben het soms zwaar te verduren. Dagelijks moeten ze vele prikkels verwerken (veel meer dan vroeger door de komst van de smartphone, computers etc.) en zorgen ze ervoor dat al onze lichaamsfuncties goed werken. Daar hebben ze energie voor nodig. We hebben allemaal wel eens een dagje dat we wat minder scherp en fit zijn (bijvoorbeeld door te weinig slaap). Dat is een teken dat onze hersenen moe zijn en niet genoeg energie hebben. Hoe houden we onze hersenen gezond?
Houd je hersenen bezig!
Door veel nieuwe dingen te blijven doen (bijvoorbeeld een nieuwe hobby), eens een andere route te nemen, proberen op de tast iets te pakken, een moeilijke puzzel oplossen etc. worden je hersenen steeds weer uitgedaagd om in actie te blijven. Dit zou achteruitgang en zelfs dementie op latere leeftijd tegen kunnen gaan.
Slaap genoeg
De hersenen regelen de slaapdruk (behoefte van de hersenen aan slaap) en onze biologische klok. Een slaapgebrek tast de lichamelijke en geestelijke gezondheid aan en mede daardoor functioneren onze hersenen niet goed. We hebben meer moeite met concentreren en ons reactievermogen gaat achteruit als we een slaapgebrek hebben opgebouwd. Als we uitgerust zijn draagt dat bij aan een goed geheugen en een goede concentratie. Om je hersenen tot rust te laten komen is het verstandig om ongeveer een uur voordat je gaat slapen niet meer op de computer of op je telefoon te gaan.
Beweeg!
Bij het sporten worden alle bewegingen die we maken geregeld door onze hersenen. Ze geven prikkels door aan onze spieren en zorgen voor coördinatie. Bewegen bevordert het herstelproces en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien zorgt bewegen voor de afgifte van zgn. serotonine en dopamine; dit zijn stofjes die ons prettiger laten voelen. Door regelmatig te bewegen verklein je de kans op psychische stoornissen zoals bijv. een depressie.
Eet goede vetten
Je hoort wel vaker dat vette vis goed is voor de hersenen vanwege de omega 3 verzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De cellen in de hersenen bestaan voor 60% uit vet en een aanvoer van vetten is daardoor erg belangrijk. Maar ook verzadigde vetten zoals deze voorkomen in roomboter en kokosolie zijn goed.
Drink water
Genoeg water drinken zorgt voor de afvoer van gifstoffen. Als je veel water drinkt kun je af en toe wat zeezout toevoegen zodat je de mineralen en elektrolyten in je lichaam op peil houdt. Als je een ‘dipje’ hebt drink dan een groot glas water en je voelt je meteen fitter.
Zorg goed voor je darmen
Er is een relatie tussen de gezondheid van je darmen en die van je hersenen. In onze buik zitten minstens zoveel zenuwcellen als in ons brein. Darmbacteriën kunnen de werking van onze hersenen veranderen en zo ons denken en doen beïnvloeden. Darmen varen wel bij goede voeding: vermijd suikers en alcohol en eet meer vis, vezels en bladgroenten.
Tot slot
Een goed ontbijt is een goede start, zeker ook voor je mind! Ga voor voeding die je een vol gevoel geven en langzaam energie afgeven zoals bijvoorbeeld yoghurt met muesli of een eiergerecht.
Tip: Selenium
Selenium is goed voor je bovenkamer; het seleniumgehalte in het bloed is mede bepalend voor onze stemming; zonder selenium komt de productie van serotonine, dopamine en adrenaline in gevaar en kunnen er mentale problemen als verwardheid angst, depressies en vermoeidheid optreden. Daarom is het belangrijk om genoeg selenium binnen te krijgen. Selenium vind je o.a. in groenten, vis, knoflook, kip, schaaldieren en granen.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
12 juni 2014
Frisse juice
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
9 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –