Onze hersenen hebben het soms zwaar te verduren. Dagelijks moeten ze vele prikkels verwerken (veel meer dan vroeger door de komst van de smartphone, computers etc.) en zorgen ze ervoor dat al onze lichaamsfuncties goed werken. Daar hebben ze energie voor nodig. We hebben allemaal wel eens een dagje dat we wat minder scherp en fit zijn (bijvoorbeeld door te weinig slaap). Dat is een teken dat onze hersenen moe zijn en niet genoeg energie hebben. Hoe houden we onze hersenen gezond?

Houd je hersenen bezig!

Door veel nieuwe dingen te blijven doen (bijvoorbeeld een nieuwe hobby), eens een andere route te nemen, proberen op de tast iets te pakken, een moeilijke puzzel oplossen etc. worden je hersenen steeds weer uitgedaagd om in actie te blijven. Dit zou achteruitgang en zelfs dementie op latere leeftijd tegen kunnen gaan.

Slaap genoeg

De hersenen regelen de slaapdruk (behoefte van de hersenen aan slaap) en onze biologische klok. Een slaapgebrek tast de lichamelijke en geestelijke gezondheid aan en mede daardoor functioneren onze hersenen niet goed. We hebben meer moeite met concentreren en ons reactievermogen gaat achteruit als we een slaapgebrek hebben opgebouwd. Als we uitgerust zijn draagt dat bij aan een goed geheugen en een goede concentratie. Om je hersenen tot rust te laten komen is het verstandig om ongeveer een uur voordat je gaat slapen niet meer op de computer of op je telefoon te gaan.

Beweeg!

Bij het sporten worden alle bewegingen die we maken geregeld door onze hersenen. Ze geven prikkels door aan onze spieren en zorgen voor coördinatie. Bewegen bevordert het herstelproces en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien zorgt bewegen voor de afgifte van zgn. serotonine en dopamine; dit zijn stofjes die ons prettiger laten voelen. Door regelmatig te bewegen verklein je de kans op psychische stoornissen zoals bijv. een depressie.

Eet goede vetten

Je hoort wel vaker dat vette vis goed is voor de hersenen vanwege de omega 3 verzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De cellen in de hersenen bestaan voor 60% uit vet en een aanvoer van vetten is daardoor erg belangrijk. Maar ook verzadigde vetten zoals deze voorkomen in roomboter en kokosolie zijn goed.

Drink water

Genoeg water drinken zorgt voor de afvoer van gifstoffen. Als je veel water drinkt kun je af en toe wat zeezout toevoegen zodat je de mineralen en elektrolyten in je lichaam op peil houdt. Als je een ‘dipje’ hebt drink dan een groot glas water en je voelt je meteen fitter.

Zorg goed voor je darmen

Er is een relatie tussen de gezondheid van je darmen en die van je hersenen. In onze buik zitten minstens zoveel zenuwcellen als in ons brein. Darmbacteriën kunnen de werking van onze hersenen veranderen en zo ons denken en doen beïnvloeden. Darmen varen wel bij goede voeding: vermijd suikers en alcohol en eet meer vis, vezels en bladgroenten.

Tot slot

Een goed ontbijt is een goede start, zeker ook voor je mind! Ga voor voeding die je een vol gevoel geven en langzaam energie afgeven zoals bijvoorbeeld yoghurt met muesli of een eiergerecht.

Tip: Selenium

Selenium is goed voor je bovenkamer; het seleniumgehalte in het bloed is mede bepalend voor onze stemming; zonder selenium komt de productie van serotonine, dopamine en adrenaline in gevaar en kunnen er mentale problemen als verwardheid angst, depressies en vermoeidheid optreden. Daarom is het belangrijk om genoeg selenium binnen te krijgen. Selenium vind je o.a. in groenten, vis, knoflook, kip, schaaldieren en granen.

Tekst: Monique Winkel voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten