Heel veel vrouwen hebben last van een onregelmatige menstruatiecyclus, krampen, PCOS of andere hormonale problemen. We kunnen behoorlijk veel last ervaren van onze hormonen, maar gelukkig kunnen we hier zelf veel aan doen!

Enkele voorbeelden hiervan zijn: dieet, levensstijl, darmgezondheid en de vermindering van stress. Naast al deze voorbeelden is er nog een heel belangrijk element wat onze hormonen behoorlijk kan dwarsbomen. We hebben het over: slapen.

Hormonen

Slapen verdient een prioriteit wat betreft het in balans brengen van onze hormonen. Veel mensen leven tegenwoordig gezonder, zij maken meer bewuste keuzes op het gebied van voeding en ze sporten meer. Wat ze daarentegen vaak vergeten is dat slaap minstens even belangrijk is. Sterker nog: slaap is zelfs belangrijker dan voeding en voldoende lichamelijke beweging.

Dus hoe zit dat nou?

Slaap is van cruciaal belang voor de hormoonbalans bij vrouwen. De meeste hormonen worden gecontroleerd door de hypothalamus en de hypofyse. Deze twee organen bevinden zich in de hersenen en ze zijn afhankelijk van ons biologische ritme. Als ons biologische ritme verstoord is raken onze hormonen hier de dupe van. En dan hebben we het niet alleen over hormonen als oestrogeen en progesteron, het gaat hierbij over al onze hormonen (van cortisol tot insuline en melatonine). Slaap heeft enorm veel effect op dit alles. Bijvoorbeeld op het verlagen van het cortisol of het hebben van een betere insulinegevoeligheid.

BESTEL HIER MIJN BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen.

Slapen

Slapen is zelfs zo belangrijk dat een slapeloze nacht onze hormonen al flink in de war kan schoppen. Je kunt de volgende ochtend bijvoorbeeld last krijgen van bloedglucose-gevoeligheid. Dit heeft invloed op hoe je je voelt (je humeur) maar ook op je energieniveau! Als we ons moe voelen maken we vaker slechte keuzes op het gebied van voeding, wat weer voor meer problemen zorgt en andere hormonale klachten.

Volgens een onderzoek uit 2018 in het tijdschrift Nature and Science of Sleep, komen slaapstoornissen vaker voor bij vrouwen met PCOS als bij vrouwen zonder hormonale kwalen. Wat je hieruit kunt opmaken is dat een tekort aan slaap voor hormonale onevenwichtigheden kan zorgen. En wanneer dit eenmaal aan de gang is, is het lastig om dit 1-2-3 terug te draaien. Het werkt een beetje als het sneeuwbaleffect. Als we tekort slapen kunnen  we een toename van cortisol en een afname van melatonine veroorzaken, wat de progesteronproductie kan beïnvloeden. Het gevolg hiervan is dat we bijvoorbeeld angsten, PMS-symptomen, nog meer slapeloze nachten en andere hormonale disbalans in de hand helpen.

Dus wat moeten we doen?

Hoeveel slaap hebben we precies nodig om lief te zijn voor onze hormonen? Begin met het prioriteren van je slaap! Als je 8 tot 9 uur slaapt zijn onze hormonen hier enorm bij geholpen. Tijdens onze slaap maken we hormonen aan, we herstellen ‘de foutjes’ en we proberen het terug in balans te krijgen. Wat kun je zelf nog meer doen? Slik voldoende magnesium! Doe dit voordat je gaat slapen, dat adviseer ik al altijd! Let op je cafeïne inname en probeer alle factoren die je stress opleveren in te dammen. Daarnaast kunnen bepaalde adaptogenen (kruiden) zoals ashwagandha zorgen voor een meer rustige geest. Het is een beetje een zoektocht om uit te vinden wat wel en niet voor je werkt. Gelukkig voorzien wij jou maar al te graag met tips. Wil je hier nou meer over weten? Klik dan hier voor: 10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten