Veel mensen hebben klachten door een trage schildklier, maar zijn zich hier niet van bewust. Een traag werkende schildklier komt met name voor bij vrouwen. Vaak treedt het na een zwangerschap op. Heb jij veel verschillende klachten? En zijn deze na je zwangerschap ontstaan? Dan worden deze mogelijk door een traag werkende schildklier veroorzaakt.

Maar hoe herken je een trage schildklier? Je leest het hieronder.

Symptomen van een trage schildklier

Een tekort aan schildklierhormoon, als gevolg van een trage schildklier, kan zich in veel verschillende symptomen uiten. Als ezelsbruggetje kun je volgens de Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) denken aan de ‘vijf H’s’:

  • Habitus: traagheid, gewichtstoename en vermoeidheid
  • Huid: droge huid, koude huid, bleke huid, vochtophoping in het gezicht, pasteuze huid
  • Hoofd: opgeblazen gezicht, opgezette oogleden, haaruitval
  • Hals: struma/krop (vergroting van de schildklier) en veranderingen van de stem
  • Hart: te lage hartslag (minder 50 slagen per minuut)

Naast deze kenmerken ervaren patiënten volgens patiëntenvereniging Schildklier Organisatie Nederland (SON) ook:

  • Een hoge en lage bloeddruk
  • Psychische klachten: nervositeit, depressiviteit, angst, paniek en apathie (gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme)
  • Traagheid in denken, handelen en spreken
  • Geheugenverlies en concentratieproblemen
  • Gewrichts- en spierklachten: gewrichtspijn, spierzwakte, spierpijn en spierstijfheid
  • Carpaletunnelsyndroom, knipmesvinger, tintelingen in de handen
  • Hartproblemen
  • Zwakke, breekbare nagels
  • Kortademigheid/oppervlakkige ademhaling en benauwdheid
  • Gehoorverlies
  • Verminderd libido
  • Oogklachten (exoftalmie)

Als je veel van deze klachten hebt is het raadzaam om je bloed te laten onderzoeken, want een officiële diagnose kan alleen door een arts worden gesteld op basis van bloedonderzoek. Maar welke waarden moet je dan laten onderzoeken? Laten we daar eens naar kijken.

Bloedonderzoek voor de diagnose van een trage schildklier

Reguliere artsen meten normaal gesproken alleen TSH en vrij T4 (fT4). Er is sprake van een trage schildklier wanneer de TSH te hoog is, terwijl de vrije T4 te laag is. T4 is het weinig actieve schildklierhormoon, terwijl T3 het actievere schildklierhormoon is. Normaal gesproken wordt er voldoende T4 in T3 omgezet, maar soms schiet deze omzetting tekort. Om deze reden kan het soms voorkomen dat de TSH en het vrije T4 normaal zijn, terwijl het vrije T3 (fT3) te laag is. Daarom adviseer ik altijd om naast TSH en het vrije T4 ook het vrije T3 te meten.

In de meeste gevallen is een trage schildklier het gevolg van de auto-immuunziekte Hashimoto. Om dit vast te kunnen stellen zijn er nog meer bloedwaarden nodig. Welke dat zijn lees je hieronder.

Bloedonderzoek voor de diagnose ‘ziekte van Hashimoto’

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Als gevolg beschadigd deze, waardoor de hormoonproductie afneemt en uiteindelijk tekort schiet. Bij Hashimoto worden meestal de antistoffen anti-TPO en anti-Tg geproduceerd. Beide kunnen daarom gebruikt worden voor de diagnose van de ziekte van Hashimoto. Meestal wordt dit niet standaard gemeten, omdat het voor de reguliere behandeling niet uitmaakt of je Hashimoto hebt of niet.

Daarentegen is het voor therapeuten, zoals ik, wel belangrijk om te weten of er sprake is van Hashimoto, omdat dit invloed heeft op de adviezen die ik geef. In mijn praktijk komen wekelijks mensen met Hashimoto, die ik door middel van leefstijlmaatregelen naar een betere gezondheid begeleid. Ik adviseer altijd om ook hun anti-TPO te laten meten en indien mogelijk ook de anti-Tg, omdat niet iedere Hashimotopatiënt anti-TPO produceert.

Praktische tips

Wil je graag tips voor het verminderen voor jouw schildklierklachten? Lees dan eens mijn eerder geschreven blogs:

Tekst: Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) voor Vivonline

Ruud is gespecialiseerd in schildklierklachten. Op zijn website vind je meer dan 30 artikelen over de schildklier. Ook heeft hij een e-book over de risicofactoren voor Hashimoto geschreven. Klik hier om het e-book gratis te downloaden en zet direct de eerste stap naar een beter leven met Hashimoto.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten