Als je een eigen moestuin hebt, dan kun je rond deze tijd al radijsjes, rucola en pluksla oogsten. Deze frisse, koolhydraatarme lentegroenten vind je nu ook volop in de winkel. Daarmee maak je in een handomdraai deze drie lekkere lentesalades:

Lentesalade met rucola

Vier de frisse smaken en kleuren van de lente met deze gemakkelijke salade. Naast rucola bevat deze salade ook nog knapperige radijsjes, heldergroene asperges, frisse munt, romige pistachenootjes en zacht zoete doperwtjes. Geniet ervan!

Ingrediënten voor 4 porties:
– 2 kopjes rucola
– 1 kop groene asperges, in stukjes gesneden
– 1/2 kopje doperwten
– 1/2 kop radijsjes, in plakjes gesneden
– 1/2 kopje verse muntblaadjes, grof gehakt
– 1/4 kop pistachenoten, grof gehakt
– Sap van 1/2 citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
– 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

Bereiding (15 min):
1. Doe de asperges en doperwten in een steelpan en voeg wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten ongeveer 1 minuut koken.
2. Haal de pan van het vuur, giet de groenten af en doe de asperges en doperwten in ijskoud water. Laat ze even afkoelen en giet af.
3. Doe de asperges, doperwten, rucola, radijs, munt en pistachenoten in een slakom.
4. Klop in een andere kom het citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing.
5. Giet de dressing over de salade en gooi even om om te mengen. Je lentesalade is klaar om te serveren!

Salade met gemengde pluksla

Niets lekkerder dan een salade van vers geplukte sla uit je eigen moestuin (of gemakkelijk uit de supermarkt). Deze salade is heerlijk licht en fris door toevoeging van rode ui en citroen. Sinaasappel geeft een zomers tintje aan het geheel.

Ingrediënten voor 4 porties:
– 4 grote handen pluksla
– 1 sinaasappel
– sap van 1/2 sinaasappel
– sap van 1/2 citroen
– 1/2 kleine rode ui, fijngehakt
– 1/4 kop extra vierge olijfolie
– 1/8 theelepel fijn zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
– Half kopje walnoten, geroosterd
– 1/3 kop zwarte olijven, ontpit

Bereiding (10 min):
1. Meng in een middelgrote kom het sap van 1/2 sinaasappel, het citroensap, de meeste rode ui, olijfolie en het zout. Proef en voeg eventueel meer zout of citroensap toe.
2. Schil de overgebleven sinaasappel en snijd deze in partjes. Verwijder alle pitten.
3. Doe de gewassen en gedroogde pluksla in een grote kom en giet er een flinke scheut dressing over. Gooi de salade even om, zodat de dressing en de sla goed mengen.
4. Voeg de sinaasappel en walnoten toe als toppingen en garneer met de resterende rode ui en olijven. Leuk met een paar blaadjes goudsbloem eroverheen.

LEES OOK: Dit zijn de 15 voedingssoorten die bijdragen aan een mooie platte buik.

Salade met radijs

Radijsjes groeien op iedere grondsoort en ze zijn snel rijp. Ideaal om in je (moes)tuin te zaaien. Van deze lekkere, koolhydraatarme groente maak je in een handomdraai een pittig-frisse salade met avocado, lente-uitjes, limoensap en geoosterde oregano.

Ingrediënten voor 4 porties:
– ½ kop radijsjes
– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– ¼ theelepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel vers limoensap

Bereiding (10 min)
1. Snijd de radijsjes en lente-uitjes in dunne plakjes.
2. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit beide avocadohelfte en snijd dit in stukjes.
3. Rooster de oregano op middelhoog vuur in een kleine koekenpan ongeveer 2 tot 3 minuten, tot hij begint te geuren. Roer vaak om aanbranden te voorkomen.
4. Meng in een kom de avocado, radijs, lente-uitjes, limoensap en geroosterde oregano. Eet smakelijk!

Welke recepten maak jij met typische lentegroenten? Deel het hieronder in de reacties!

Tekst: Annemiek Puur Figuur