Als je een eigen moestuin hebt, dan kun je rond deze tijd al radijsjes, rucola en pluksla oogsten. Deze frisse, koolhydraatarme lentegroenten vind je nu ook volop in de winkel. Daarmee maak je in een handomdraai deze drie lekkere lentesalades:
Lentesalade met rucola
Vier de frisse smaken en kleuren van de lente met deze gemakkelijke salade. Naast rucola bevat deze salade ook nog knapperige radijsjes, heldergroene asperges, frisse munt, romige pistachenootjes en zacht zoete doperwtjes. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 4 porties:
– 2 kopjes rucola
– 1 kop groene asperges, in stukjes gesneden
– 1/2 kopje doperwten
– 1/2 kop radijsjes, in plakjes gesneden
– 1/2 kopje verse muntblaadjes, grof gehakt
– 1/4 kop pistachenoten, grof gehakt
– Sap van 1/2 citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
– 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereiding (15 min):
1. Doe de asperges en doperwten in een steelpan en voeg wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten ongeveer 1 minuut koken.
2. Haal de pan van het vuur, giet de groenten af en doe de asperges en doperwten in ijskoud water. Laat ze even afkoelen en giet af.
3. Doe de asperges, doperwten, rucola, radijs, munt en pistachenoten in een slakom.
4. Klop in een andere kom het citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing.
5. Giet de dressing over de salade en gooi even om om te mengen. Je lentesalade is klaar om te serveren!
Salade met gemengde pluksla
Niets lekkerder dan een salade van vers geplukte sla uit je eigen moestuin (of gemakkelijk uit de supermarkt). Deze salade is heerlijk licht en fris door toevoeging van rode ui en citroen. Sinaasappel geeft een zomers tintje aan het geheel.
Ingrediënten voor 4 porties:
– 4 grote handen pluksla
– 1 sinaasappel
– sap van 1/2 sinaasappel
– sap van 1/2 citroen
– 1/2 kleine rode ui, fijngehakt
– 1/4 kop extra vierge olijfolie
– 1/8 theelepel fijn zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
– Half kopje walnoten, geroosterd
– 1/3 kop zwarte olijven, ontpit
Bereiding (10 min):
1. Meng in een middelgrote kom het sap van 1/2 sinaasappel, het citroensap, de meeste rode ui, olijfolie en het zout. Proef en voeg eventueel meer zout of citroensap toe.
2. Schil de overgebleven sinaasappel en snijd deze in partjes. Verwijder alle pitten.
3. Doe de gewassen en gedroogde pluksla in een grote kom en giet er een flinke scheut dressing over. Gooi de salade even om, zodat de dressing en de sla goed mengen.
4. Voeg de sinaasappel en walnoten toe als toppingen en garneer met de resterende rode ui en olijven. Leuk met een paar blaadjes goudsbloem eroverheen.
LEES OOK: Dit zijn de 15 voedingssoorten die bijdragen aan een mooie platte buik.
Salade met radijs
Radijsjes groeien op iedere grondsoort en ze zijn snel rijp. Ideaal om in je (moes)tuin te zaaien. Van deze lekkere, koolhydraatarme groente maak je in een handomdraai een pittig-frisse salade met avocado, lente-uitjes, limoensap en geoosterde oregano.
Ingrediënten voor 4 porties:
– ½ kop radijsjes
– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– ¼ theelepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel vers limoensap
Bereiding (10 min)
1. Snijd de radijsjes en lente-uitjes in dunne plakjes.
2. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit beide avocadohelfte en snijd dit in stukjes.
3. Rooster de oregano op middelhoog vuur in een kleine koekenpan ongeveer 2 tot 3 minuten, tot hij begint te geuren. Roer vaak om aanbranden te voorkomen.
4. Meng in een kom de avocado, radijs, lente-uitjes, limoensap en geroosterde oregano. Eet smakelijk!
Welke recepten maak jij met typische lentegroenten? Deel het hieronder in de reacties!
Tekst: Annemiek Puur Figuur
Gerelateerde berichten
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
1 maart 2016