Als je een eigen moestuin hebt, dan kun je rond deze tijd al radijsjes, rucola en pluksla oogsten. Deze frisse, koolhydraatarme lentegroenten vind je nu ook volop in de winkel. Daarmee maak je in een handomdraai deze drie lekkere lentesalades:
Lentesalade met rucola
Vier de frisse smaken en kleuren van de lente met deze gemakkelijke salade. Naast rucola bevat deze salade ook nog knapperige radijsjes, heldergroene asperges, frisse munt, romige pistachenootjes en zacht zoete doperwtjes. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 4 porties:
– 2 kopjes rucola
– 1 kop groene asperges, in stukjes gesneden
– 1/2 kopje doperwten
– 1/2 kop radijsjes, in plakjes gesneden
– 1/2 kopje verse muntblaadjes, grof gehakt
– 1/4 kop pistachenoten, grof gehakt
– Sap van 1/2 citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
– 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereiding (15 min):
1. Doe de asperges en doperwten in een steelpan en voeg wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten ongeveer 1 minuut koken.
2. Haal de pan van het vuur, giet de groenten af en doe de asperges en doperwten in ijskoud water. Laat ze even afkoelen en giet af.
3. Doe de asperges, doperwten, rucola, radijs, munt en pistachenoten in een slakom.
4. Klop in een andere kom het citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing.
5. Giet de dressing over de salade en gooi even om om te mengen. Je lentesalade is klaar om te serveren!
Salade met gemengde pluksla
Niets lekkerder dan een salade van vers geplukte sla uit je eigen moestuin (of gemakkelijk uit de supermarkt). Deze salade is heerlijk licht en fris door toevoeging van rode ui en citroen. Sinaasappel geeft een zomers tintje aan het geheel.
Ingrediënten voor 4 porties:
– 4 grote handen pluksla
– 1 sinaasappel
– sap van 1/2 sinaasappel
– sap van 1/2 citroen
– 1/2 kleine rode ui, fijngehakt
– 1/4 kop extra vierge olijfolie
– 1/8 theelepel fijn zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
– Half kopje walnoten, geroosterd
– 1/3 kop zwarte olijven, ontpit
Bereiding (10 min):
1. Meng in een middelgrote kom het sap van 1/2 sinaasappel, het citroensap, de meeste rode ui, olijfolie en het zout. Proef en voeg eventueel meer zout of citroensap toe.
2. Schil de overgebleven sinaasappel en snijd deze in partjes. Verwijder alle pitten.
3. Doe de gewassen en gedroogde pluksla in een grote kom en giet er een flinke scheut dressing over. Gooi de salade even om, zodat de dressing en de sla goed mengen.
4. Voeg de sinaasappel en walnoten toe als toppingen en garneer met de resterende rode ui en olijven. Leuk met een paar blaadjes goudsbloem eroverheen.
LEES OOK: Dit zijn de 15 voedingssoorten die bijdragen aan een mooie platte buik.
Salade met radijs
Radijsjes groeien op iedere grondsoort en ze zijn snel rijp. Ideaal om in je (moes)tuin te zaaien. Van deze lekkere, koolhydraatarme groente maak je in een handomdraai een pittig-frisse salade met avocado, lente-uitjes, limoensap en geoosterde oregano.
Ingrediënten voor 4 porties:
– ½ kop radijsjes
– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– ¼ theelepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel vers limoensap
Bereiding (10 min)
1. Snijd de radijsjes en lente-uitjes in dunne plakjes.
2. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit beide avocadohelfte en snijd dit in stukjes.
3. Rooster de oregano op middelhoog vuur in een kleine koekenpan ongeveer 2 tot 3 minuten, tot hij begint te geuren. Roer vaak om aanbranden te voorkomen.
4. Meng in een kom de avocado, radijs, lente-uitjes, limoensap en geroosterde oregano. Eet smakelijk!
Welke recepten maak jij met typische lentegroenten? Deel het hieronder in de reacties!
Tekst: Annemiek Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
31 maart 2015
Gifvrij eten
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
13 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –