Als je een eigen moestuin hebt, dan kun je rond deze tijd al radijsjes, rucola en pluksla oogsten. Deze frisse, koolhydraatarme lentegroenten vind je nu ook volop in de winkel. Daarmee maak je in een handomdraai deze drie lekkere lentesalades:
Lentesalade met rucola
Vier de frisse smaken en kleuren van de lente met deze gemakkelijke salade. Naast rucola bevat deze salade ook nog knapperige radijsjes, heldergroene asperges, frisse munt, romige pistachenootjes en zacht zoete doperwtjes. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 4 porties:
– 2 kopjes rucola
– 1 kop groene asperges, in stukjes gesneden
– 1/2 kopje doperwten
– 1/2 kop radijsjes, in plakjes gesneden
– 1/2 kopje verse muntblaadjes, grof gehakt
– 1/4 kop pistachenoten, grof gehakt
– Sap van 1/2 citroen
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/4 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
– 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereiding (15 min):
1. Doe de asperges en doperwten in een steelpan en voeg wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de groenten ongeveer 1 minuut koken.
2. Haal de pan van het vuur, giet de groenten af en doe de asperges en doperwten in ijskoud water. Laat ze even afkoelen en giet af.
3. Doe de asperges, doperwten, rucola, radijs, munt en pistachenoten in een slakom.
4. Klop in een andere kom het citroensap, olijfolie, zout en peper tot een dressing.
5. Giet de dressing over de salade en gooi even om om te mengen. Je lentesalade is klaar om te serveren!
Salade met gemengde pluksla
Niets lekkerder dan een salade van vers geplukte sla uit je eigen moestuin (of gemakkelijk uit de supermarkt). Deze salade is heerlijk licht en fris door toevoeging van rode ui en citroen. Sinaasappel geeft een zomers tintje aan het geheel.
Ingrediënten voor 4 porties:
– 4 grote handen pluksla
– 1 sinaasappel
– sap van 1/2 sinaasappel
– sap van 1/2 citroen
– 1/2 kleine rode ui, fijngehakt
– 1/4 kop extra vierge olijfolie
– 1/8 theelepel fijn zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
– Half kopje walnoten, geroosterd
– 1/3 kop zwarte olijven, ontpit
Bereiding (10 min):
1. Meng in een middelgrote kom het sap van 1/2 sinaasappel, het citroensap, de meeste rode ui, olijfolie en het zout. Proef en voeg eventueel meer zout of citroensap toe.
2. Schil de overgebleven sinaasappel en snijd deze in partjes. Verwijder alle pitten.
3. Doe de gewassen en gedroogde pluksla in een grote kom en giet er een flinke scheut dressing over. Gooi de salade even om, zodat de dressing en de sla goed mengen.
4. Voeg de sinaasappel en walnoten toe als toppingen en garneer met de resterende rode ui en olijven. Leuk met een paar blaadjes goudsbloem eroverheen.
LEES OOK: Dit zijn de 15 voedingssoorten die bijdragen aan een mooie platte buik.
Salade met radijs
Radijsjes groeien op iedere grondsoort en ze zijn snel rijp. Ideaal om in je (moes)tuin te zaaien. Van deze lekkere, koolhydraatarme groente maak je in een handomdraai een pittig-frisse salade met avocado, lente-uitjes, limoensap en geoosterde oregano.
Ingrediënten voor 4 porties:
– ½ kop radijsjes
– 1 rijpe avocado
– 2 lente-uitjes
– ¼ theelepel gedroogde oregano
– 1 eetlepel vers limoensap
Bereiding (10 min)
1. Snijd de radijsjes en lente-uitjes in dunne plakjes.
2. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Haal met een lepel het vruchtvlees uit beide avocadohelfte en snijd dit in stukjes.
3. Rooster de oregano op middelhoog vuur in een kleine koekenpan ongeveer 2 tot 3 minuten, tot hij begint te geuren. Roer vaak om aanbranden te voorkomen.
4. Meng in een kom de avocado, radijs, lente-uitjes, limoensap en geroosterde oregano. Eet smakelijk!
Welke recepten maak jij met typische lentegroenten? Deel het hieronder in de reacties!
Tekst: Annemiek Puur Figuur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
10 juli 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –