Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
21 januari 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –