Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
20 juni 2016
3 x koffievervangers
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
30 september 2015
Glutenvrije maand
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
4 oktober 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –