Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
3 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –