Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
8 september 2015
Healthy Kids
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
9 augustus 2015
Herman over bonen
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
25 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –