Wat houd ik toch van de zomer en van knuffelen met hem! Maar de zomer kan ook een tijd zijn waarin we meer last krijgen van chronische ontstekingen, door bijvoorbeeld uitdroging of doordat we verbranden (wat te maken heeft met de hogere temperaturen). Ik geef je graag een aantal tips waardoor je meer van je zomer kunt genieten en je hormonen meer in balans zijn! 

1. Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Eet zelfgemaakte vullende gerechten, dus geen schaarse salade die je in de middag naar chocolade laat grijpen. Probeer je groenten te switchen, kies als het even kan voor vier verschillende soorten in vier verschillende kleuren. Denk aan alle kleuren van de regenboog! Groenten die verschillende polyfenolen bezitten hebben allemaal verschillende gezonde eigenschappen, en daar kun je geen genoeg van krijgen.

Zorg dat je bij iedere maaltijd voldoende eiwitten eet, denk aan: gevogelte, eieren, linzen, vis, eiwitpoeder. Dit doe je voor je cellen, het bindweefsel en de opbouw van je spieren. Eet daarnaast je gezonde vetten. Deze geven je lichaam energie en ze zullen de smaak van je eten optimaliseren. Gezonde vetten vind je in: olijfolie, koolzaadolie, kokosolie, avocado-olie en biologische boter. 

Kruip in het kruidenschap! Mix & match, en verken alle soorten kruiden die er zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn: tijm, knoflook, kurkuma, paprika, koriander, komijn, chili, munt, gember en citroen. Deze kruiden hebben krachtige polyfenolen.

Koffie bevat ook polyfenolen, maar het activeert de bloedsuikerspiegel en om die reden kun je het maar beter bij een kopje per dag houden. Wees spaarzaam met alcohol. Rode wijn bevat het polyfenol resveratrol wat ontstekingsremmend werkt. Een glaasje rode wijn op zijn tijd moet dus kunnen. 

En last but not least, zorg dat je elke dag voldoende omega-3 binnenkrijgt. Het is natuurlijk goed om vaker in de week vette vis te eten, maar daarnaast is een goed omega-3 supplement zeker geen overbodige luxe. Als je vegan bent of niet zo van vis houdt kun je naast de suppletie ook kiezen voor chiapudding. Hier gaat je huid ook mooi van stralen!

2. Verlaag je suiker intake

Probeer de hoeveelheid eenvoudige suikers in te dammen. Kies voor koolhydraten waar je lichaam blij van wordt. Snelle suikerpieken worden op deze manier tegengehouden en daardoor is je lichaam minder vatbaar voor ontstekingen. Je hoeft niet ieder ijsje in de zomer te weigeren, maar gebruik de zomer niet als excuus om alles te eten wat los en vast zit. Zorg dat de koelkast summerproof is, en dan dus op een healthy manier. Vervang je suikerrijke muesli voor een suikervrije granola of een lekker havermoutje. 

Let ook op het brood wat je eet. Ook volkoren brood bevat zware gluten-eiwitten die laaggradige ontstekingen kunnen veroorzaken. Laat je ook niet misleiden door allerlei zogenaamde gezonde sapjes. Kies liever safe voor een lekker stuk fruit omdat je dan de vezels ook nog binnenkrijgt. Hierdoor reageert je lichaam minder heftig op het suiker.

Voorbeelden van goede ontbijten zijn rijk aan eiwitten, vetten, groenten en fruit. Denk aan: smoothies met amandelmelk, fruit, noten en eiwitpoeder. Of: roerei, tomaat, spinazie en rijstwafels. Kies voor vers fruit. En kies wat complexe koolhydraten betreft voor onbewerkte producten als zoete aardappelen, bruine rijst, quinoa en haver. Eet de koolhydraten samen met vet en eiwitten.

Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

3. Zorg voor voldoende beweging

Beweging gaat ontstekingen tegen. Varieer in de vorm van beweging. Dit is goed voor de geest en voor het lichaam. Doe elke week iets waardoor je gaat zweten. Denk aan: fietsen, hardlopen, zwemmen, tennis of bijvoorbeeld krachttraining. Kies ervoor om je spieren serieus uit te dagen, hierdoor kun je spiermassa opbouwen en dat is tevens goed voor het immuunsysteem. Zorg hierna dat je lichaam weer tot rust komt met stretching. Eet bij voorkeur na een training voldoende eiwitten en koolhydraten, hierdoor zal het cortisolgehalte afnemen en daarnaast worden de spieren gevoed.

4. Neem de tijd om te ontstressen

Stress activeert het stresshormoon cortisol. Het is alsof je olie op het vuur doet. Neem daarom vooral de tijd om te ontstressen. Let op je ademhaling, doe aan meditatie of doe aan yoga. Geef je spijsvertering ook een break. Als je korte periodes vast zullen de ontstekingen in je lichaam afnemen. Je kunt bijvoorbeeld al een vast-tijd van 15 uur inlassen. 8 uur hiervan zijn bijvoorbeeld al het aantal uren dat je slaapt. Tijdens je slaap kan het lichaam zich herstellen, probeer als het even kan voor 11 uur ‘s avonds te slapen.

En tot slot: sta wat vaker stil bij de dingen die echt belangrijk zijn, waar je echt blij van wordt en van alles wat je lief is. Dit is namelijk waar het om draait in het leven en ook hierdoor zul jij je op je best voelen.

Tip: Mocht je echt hulp nodig hebben bij het in balans brengen van je hormonen? Dan help ik je graag in mijn Mijn online programma ” in 8 weken hormonaal in balans

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten