Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
9 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –