Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerde berichten
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
24 april 2014
10x eten tegen zonnebrand
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
29 maart 2016
Ontbijtsmoothies met groenten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
17 februari 2021
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
16 september 2020
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
15 februari 2017
FRIET
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
3 november 2016