Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
31 maart 2015
Gifvrij eten
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
12 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –