Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
10 juli 2015
Voeding met Viv
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
11 september 2014
Eetdagboek review
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
28 oktober 2014
Eetdagboek review
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
25 januari 2015
Glutenintolerantie
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
20 januari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –