Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
9 november 2014
Herfstige salade
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
13 april 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –