Mindful

Ademhaling is de basis van elke mindfullness-oefening en van het leven. Het tot stand brengen van een relatie met je adem, vooral tijdens de zwangerschap, zal blijvende gevolgen hebben voor jou en jouw kind. Eén van de belangrijkste verantwoordelijkheden tijdens de zwangerschap is om het zenuwstelsel gereguleerd te houden, wat op zijn beurt het systeem dat in de baarmoeder wordt gebouwd regelt. Een ander belangrijk aspect van zwangerschap is het versterken van de verbinding en communicatie tussen moeder en kind. Tijdens de zwangerschap verandert lichaam en geest. Stress en angst kan hierbij optreden. Lees hieronder op welke manieren ademhaling het mindful zwanger zijn kan ondersteunen.

Stress

De zwangerschap kan stressvol zijn. Het ontwikkelen van een dagelijkse ademhalingsroutine helpt om toegang te krijgen tot het parasympatisch zenuwstelsel, zodat je helder kan blijven en kan omgaan met de veranderingen die tijdens de zwangerschap en het gehele ouderschap plaatsvinden. Wanneer aanstaande moeders in staat zijn zichzelf te reguleren door een eenvoudige manier van ademen, zet die ontspannen toestand in op hun opgroeiende baby en coördineren zij elkaar op hun beurt.

Verbinding

Tijdens de zwangerschap ervaren zwangeren verschillende emoties. Het is ook niet raar dat je niet altijd gelijk een verbinding voelt met je baby. Drie tot vijf keer per dag een paar minuten contact te houden met je adem om je lichaam, je psyche en je baby geven voldoende kansen om met elkaar in contact te komen. Geef jezelf de ruimte en tijd om met je ademhaling, jezelf en je baby te zijn. De verbinding zal zich na verloop van tijd vormen en versterken.

Communiceren

De gemakkelijkste manier om te communiceren met baby’s in de baarmoeder is vanuit een ontspannen toestand. Elke dag de tijd nemen om te oefenen met het uitbreiden van je uitademing is de snelste manier om over te schakelen naar een parasympatische staat, waardoor je lichaam in een rust-en-verteringsmodus kan zijn. Wanneer het lichaam in dit langzamere tempo overschakelt, geeft het je duidelijkheid en ruimte om de communicatielijnen met je baby te openen. Het zenuwstelsel van baby’s werkt in een veel langzamer tempo. Daarom is die ontspannen staat belangrijk. Vanuit deze staat is het veel gemakkelijker om af te stemmen op de energie van je baby en met hem te communiceren door te lezen, praten, zachte muziek te maken of zelfs zachtjes over je buik te wrijven.

Voorbereiden

Eén van de belangrijkste aspecten van de geboorte is het kunnen ontspannen van je lichaam.

Spanning en stress in het lichaam zorgen voor een moeilijkere bevalling en herstel. Elke dag de tijd nemen om te oefenen met het reguleren van je zenuwstelsel en toegang te krijgen tot een ontspannen staat zal een enorme steun zijn tijdens je zwangerschap en de bevalling. Het aanpakken van elke angst in geest en lichaam is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de geboorte. Ademhalen kan een hulpmiddel zijn om je bewust te worden van de spanning in het lichaam en het los te laten. Kies een gebied in je lichaam waar je spanning voelt. Begin je inhalaties langer te maken en adem uit (door de neus) terwijl je je bewust blijft van die plek van spanning. Blijf oefenen totdat de spanning is verschoven.

Postpartum

Na de geboorte vindt een grote daling van hormonen plaats en verschuift de aandacht van moeder naar baby. De eisen aan het lichaam en de energie van de moeder kunnen als overweldigend ervaren worden. Na de geboorte is het goed om een ​​zachte manier van ademen op te nemen die je lichaam ondersteunt om zichzelf opnieuw te hervinden door te luisteren naar de behoeften van je lichaam. Goede ademhaling ondersteunt ook de emotionele en mentale gezondheid. Ervoor zorgen dat je herstellende lichaam voldoende zuurstof en rust krijgt, is de sleutel tot herstel op alle niveaus.

 

Tekst: Tisha den Otter

Bron: Mindbodygreen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten