Heeft jouw kind een gebalanceerd dieet in tijden van presteren of stressvolle situaties? Uit een onderzoek* onder meer dan 2400 scholieren, bleek dat een kwart van de scholieren ongezonder eet tijdens eindexamens. Dertig procent zei meer te eten dan normaal.

Stress situaties maken het soms lastig om netjes te blijven eten. Met nog een week eindexamens op de teller, daarom tips voor ouders. Hoe kun jij je kind -zonder teveel bemoeizucht- ondersteunen in deze heftige periode?

Gezonde voeding van je kind in tijden van presteren, examens of stress

Stimuleer je kind zoveel mogelijk in een normaal ritme te blijven leven.
Sport, hobby of andere uitlaatkleppen zijn allemaal positief om het hoofd weer even leeg te maken en op te laden. Zie het als een pauze. Ook heeft je kind tijd nodig om even rustig wat te eten. Zonder pauze kan er tijdens het studeren vaak teveel gegeten worden zonder dat je het merkt.

Open deur, maar we noemen hem toch. Probeer erop te letten dat je kind geen hoofdmaaltijden overslaat. Zo voorkom je niet alleen energiedips maar ook pieken.
Bij het ontbijt is het slim langzame koolhydraten (speltboterham, kokosyoghurt met muesli, of havermout) te eten. Altijd goed, maar zeker als je die dag veel moet studeren of examen moet doen.

Tussendoortjes

Fruit, een handje ongezouten, ongebrande noten, of een gekookt eitje zijn goede opties. Maar je kunt ook gerust kiezen voor rauwkost of een stukje pure chocolade.

Drinken

Genoeg drinken is altijd belangrijk, ook voor je concentratievermogen. Het liefst water of thee. Een flesje water binnen handbereik is een makkelijk manier om jezelf eraan te herinneren te drinken. Handig tijdens het studeren, en ook later voor in het examenlokaal. Plantaardige melk zoals amandel, rijst, of havermelk is ook een goed alternatief.

Vitamines en supplementen

Onderzoek laat zien dat Omega 3 erg belangrijk kan zijn voor gezond functioneren van hersencellen, met name ten aanzien van concentratie en geheugen. Neem het liefst Krill olie, het meest zuivere Omega 3 supplement, en bovendien zeer goed opneembaar. Daarnaast kun je ook denken aan Ginkgo Biloba voor een positief effect op de hersenstofwisseling, verbetering van het geheugen, en ook in te zetten bij stress.
Het extract kan een heldere geest ondersteunen en verbetert het concentratievermogen.

Alcohol en cafeïne

Laat je kind ’s avonds geen alcohol of cafeïnerijke dranken drinken. Hierdoor slaap je slechter, terwijl de nachtrust juist heilig is. Is je kind een nachtbraker en studeert hij of zij ’s avonds beter? Dan kun je beter een zakje studentenhaver, fruit of zelfgemaakte chipjes van bijvoorbeeld zoete aardappel in de buurt hebben.

Een half uur voor een examen kan het drinken van een kop koffie scherper maken en helpen bij het concentreren. Trek tijdens het examen? Dan is het wederom slimmer te kiezen voor langzame koolhydraten in de vorm van een banaan of een speltboterham, dan voor suikers zoals een reep of ander snoep. Drinken? Water is altijd goed!

 

Tekst: Milan Pit voor VivOnline

* (onderzoek uitgevoerd door nu.nl & scholieren.com)

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten