Slimme trucs om gezond eten betaalbaar te houden.
Steeds meer mensen beginnen gezonder te eten. Alleen, gezond eten kan best duur zijn. Maar met deze slimme trucs houd je gezond eten leuk, gezellig en vooral betaalbaar.
- Maak een weekplanning
Het maken van een weekplanning kost wat tijd, maar op die manier behoud je voor je zelf ook het overzicht. Je weet precies wat je wanneer eet en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Dit maakt het maken van een boodschappenlijstje een stuk eenvoudiger.
- Maak een boodschappenlijst voor de hele week
Als je de weekplanning rond hebt, is het moment daar om een boodschappenlijst te maken. Voordat je de boodschappen gaat noteren, controleer je eerst wat je nog in huis hebt. Wat je al hebt hoef je niet te halen en dat scheelt weer geld.
Is je boodschappenlijstje af, dan is het de truc om ook alleen de boodschappen te halen die op het lijstje staan. Word je toch snel verleid in de supermarkt, kan je de boodschappen steeds vaker thuis laten bezorgen.
Biedt jouw supermarkt die mogelijkheid niet, of vind je het zonde van de bezorgkosten, dan moet je slim winkelen. Ga eerst de buitenste paden af en vermijd de binnenste. Vaak zijn deze binnenste paden voorzien van junkfood. Junkfood bevat nauwelijks goede ingrediënten en zijn verhoudingsgewijs erg duur. Door deze producten te laten liggen, houd je ruimte in je budget voor volwaardig voedsel.
- Ga zelf aan de slag.
Gezond eten is leuk en lekker. Juist als je zelf kookt. Jij weet precies wat je in je eten stopt en wat je lekker vindt. Daarbij is zelf koken nog altijd goedkoper dan (gezond) uiteten gaan.
- Lang leve de restjes!
Door grote(re) hoeveelheden te koken, houd je geregeld restjes over. Door restjes met elkaar te combineren of aan te vullen met andere producten heb je vrij eenvoudig een volwaardige en voedzame lunch voor de volgende dag.
Een andere optie is om een restjesdag in te gelasten. Op deze dag bereid je een maaltijd met de producten die over zijn. Het zal in het begin even wennen zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe creatiever je wordt. Je zal verrast zijn over de creaties die jij op een gegeven moment op tafel weet te zetten.
- A merk vs. Huismerk
A-merken en huismerken bevatten veelal dezelfde ingrediënten, maar verschillen behoorlijk qua prijs. Door voor huismerken te kiezen ben je minder geld kwijt voor een product. Maar check wel altijd eerst de ingrediënten, zodat je zeker weet dat je het goede en gezonde product te pakken hebt dat je voor ogen had.
- Koop onbewerkte producten
Onbewerkte producten zijn vaak goedkoper dan bewerkte producten. Daarbij worden ze vaak in grotere hoeveelheden verkocht. Door voor onbewerkte producten te kiezen, bespaar je geld en je legt automatisch voorraad aan.
- Doe boodschappen met een volle maag
Wanneer je met een knorrende maag de supermarkt in loopt ben je automatisch gevoeliger voor het kopen van verkeerde producten. Het hongergevoel krijgt de overhand en brengt je op een verkeerd spoor. Door er voor te zorgen dat je met een goed gevulde maag boodschappen doet, verklein je de kans op impulsaankopen aanzienlijk.
- Leg een voorraad aanbiedingen aan
Is een product dat je veel gebruikt in de aanbieding, maak daar dan gebruik van. Op dat moment geef je er meer geld aan uit, maar op de lange termijn bespaar je geld.
Let er wel op dat het een product is met een relatief lange houdbaarheidsdatum, zodat je het niet alsnog moet weggooien.
- Maak gebruik van diepvriesproducten
De meeste groente en fruit zijn seizoensproducten, waardoor ze maar een beperkt deel van het jaar betaalbaar zijn. Door gebruik te maken van diepvriesproducten, ben je minder seizoensafhankelijk, minder geld kwijt en je hoeft alleen maar de hoeveelheden te gebruiken die je nodig hebt. Wat over is stop je terug in de vriezer en bederft niet.
- Eet minder vlees
Vlees is relatief duur. Door je vlees wat vaker te vervangen door eiwitrijke producten, zoals eieren, peulvruchten of vis uit blik bespaar je en geld en je eet wat gevarieerder.
- Bulk
Soms is voeding te verkrijgen in bulk (grootverpakking). Veelal zijn dit producten die – luchtdicht bewaard – lange tijd houdbaar blijven. Veel van de producten die in bulk verkrijgbaar zijn, zijn basisproducten (rijst, bonen, gedroogd fruit). Door producten in bulk in te kopen, bespaar je geld.
- Koop seizoensproducten
Producten die in het seizoen zijn, zijn vaak relatief goedkoop. Daarbij zijn ze veel lekkerder en zitten ze barstensvol voedingsstoffen tijdens deze periode. Dezelfde producten die je buiten het seizoen om koopt, worden geïmporteerd en zijn daardoor een stuk duurder en minder lekker.
- Ga naar de markt
Op de markt staan vaak allerlei kraampjes, maar je vindt er altijd wel één of meerdere groenteboeren. Fruit en groente is vaak goedkoper op de markt, zeker als je tegen het einde van de dag gaat. Veel groenteboeren willen dan van hun producten af en zijn bereid om in prijs te zakken.
- Neem je eigen maaltijden mee
Wanneer je een dagje uit bent, is het erg aantrekkelijk om ter plaatsen een tussendoortje, lunch of avondmaaltijd te bestellen. Door zelf tussendoortjes, lunch en avondeten mee te nemen bespaar je geld en je weet wat er in je eten zit.
Tekst: Myrthe van Til voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
4 december 2014
Foodtrends 2015
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
6 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –