Steeds meer mensen worden zich bewust van hun gezondheid en lichaam. Je eet zo gezond mogelijk, je beweegt zoveel mogelijk. Maar eigenlijk sta je er niet zo bij stil wát je op je huid smeert. Vrouwen gebruiken gemiddeld zo’n 12 verzorgingsproducten op een dag. Weet jij wat er in je tandpasta zit? Of in je zeep? En weet je dat het via je mond, ogen en huid in je lichaam terecht komt? Jakkes! Je huid is je grootste orgaan. Het beschermt je tegen kou en warmte, houdt je organen op hun plek, houdt je lichaam op de juiste temperatuur en zorgt ervoor dat we iets lichamelijk kunnen voelen. Een geweldig orgaan dus, eentje waar je maar beter heel goed voor kunt zorgen.

Wat smeer je nu op je huid?
Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust wat ze nu allemaal op hun huid smeren. En ook wat het precies doet. We geloven al snel de mooie praatjes van reclamecampagnes waarin een rimpelloze huid wordt beloofd. Slimme marketing heet dat, maar als je eens echt gaat kijken naar de ingrediënten van deze producten, dan kun je behoorlijk bedrogen uitkomen. De crème die je bijvoorbeeld op je gezicht smeert, kan je huid irriteren en kan zelfs rimpels veroorzaken in plaats van ze te verminderen!

Kijk naar de ingrediënten
De producten die je op je huid smeert, zitten vaak vol met chemische stoffen. Dat wil je toch niet in je lichaam hebben! Het kan zelfs zo zijn dat er in een crème een stofje zit dat je hormonen verstoord. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Kijk goed naar wat je op je huid smeert. Zorg ervoor dat het van goede kwaliteit is. Grote merken beloven veel, maar geven het grootste deel van hun budget uit aan reclames in plaats van aan de kwaliteit van hun product. Enorm misleidend dus. Het komt vaak voor dat in crèmes goedkope chemische vulstoffen worden gebruikt die niets of niets goeds doen voor je huid.

Merk je er altijd iets van aan je huid?
Nee, niet altijd. Soms ontwikkel je overgevoeligheid, soms een allergie en soms zullen de effecten pas op langere termijn zichtbaar zijn. Maar het kan ook zijn dat  je niets door hebt: je smeert je gezicht in omdat je last hebt van een droge huid. Na een paar uur voelt je gezicht weer droog aan, dus smeer je weer die crème op je gezicht die speciaal bedoeld is voor de droge huid. Ja, dan kun je blijven smeren, omdat je je huid met dit product juist nóg droger maakt! Je hebt dan niet door dat de droge huid juist komt omdat je crème paraffine bevat, bijvoorbeeld.

Misleidend
Ga dus als je huid je lief is, voor kwaliteitsproducten die niet een hele waslijst aan chemische ingrediënten bevat. Laat je niet in de maling nemen door een product waar ‘natuurlijk’ op staat. Kijk naar de ingrediënten, die moeten puur en natuurlijk zijn! Het is enorm misleidend, als er 1 ingrediënt in de crème of lotion zit dat natuurlijk is, al zit er maar een heel klein beetje in, staat er op de verpakking al dat het ‘natuurlijk’ is. We worden dus behoorlijk in de maling genomen!

Koop wat échte natuurlijke producten van verschillende merken en kijk welke het best werkt voor jouw huid. Iedere huid is anders en reageert anders. Stop het synthetische stoffen in je lijf stoppen. Wat dat betekent? Dat je lekkerder en energieke in je vel zit!

 

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten