Veel mensen blijven zich afvragen hoe je kinderen gezonder kunt laten eten. Belangrijk: begin ermee om kinderen te vertellen wat ‘echt’ eten is. Vertel ze waar ingrediënten vandaan komen en hoe je gezonde maaltijden kookt. Betrek ze bij het eten en laat ze jou helpen zelf hun maaltijden te bereiden. Hier volgen 5 tips!

Begin zo vroeg mogelijk

Het is nooit te laat om je kinderen gezond(er) te leren eten, ook nooit te vroeg trouwens. Vanaf het moment dat je kindje gewend is aan het drinken van melk uit de fles, kun je ze ook al koudgeperst groentesap geven. Een theelepeltje door de melk heen is voldoende. Vanaf het moment dat ze vast voedsel kunnen verdragen, kun je zelf wat lekkere verse groentes pureren en deze aan je kindje geven. Let op: gebruik geen zout, peper of andere kruiden. Kies je toch voor de potjes babyvoeding?; ga dan voor de biologische variant zonder zouttoevoeging.

Wees zelf het goede voorbeeld

Als je echt wilt dat je kinderen goed en gezond gaan eten, dan zal je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Immers, je kunt niet van ze verwachten dat zij tofu en groentesoep gaan eten als jij een pizza voor jezelf staat te maken. Samen eten aan tafel stimuleert de kinderen en laat zien dat eten een gezellige en sociale bedoening is.

ZIE OOK MIJN BOEK: ‘Gezonder met Viv’.

Haal al het ongezonde eten uit de keukenkastjes

Als jij en je kids honger hebben en er zijn teveel ongezonde opties op het gebied van eten dan is het natuurlijk gemakkelijker om ongezonde keuzes te maken. Dit kan voorkomen worden door allereerst het ongezonde eten (de zogenaamde lege calorieën zoals chips, koekjes, snoep) weg te doen of nog beter, niet in huis te halen.

Let op verborgen suikers

Veel voeding waarvan je het niet zou verwachten kan ‘verborgen’ suikers bevatten. Denk aan: fruitsappen, diksappen, muesli- en ontbijtrepen (bevat al gauw 8 verschillende soorten suikers), fruityoghurts, saladedressings, gedroogd fruit, kant en klare soepen en sauzen. Deze producten bevatten allemaal ‘verborgen’ suikers. Suikers bevatten vele schuilnamen, let dus goed op deze benamingen: Glucose, lactose, maltose, galactose, fructose, sucrose, dextrose, sorbitol, xylose.

Neem het ontbijt eens onder de loep

Onderzoek heeft aangetoond dat in cornflakes ongeveer vier theelepeltjes suiker zit per bord. Dat is zo’n beetje hetzelfde als het geven van een chocoladereep onder het ontbijt. Maar er zijn nog meer opties wat betreft het ontbijt. Denk eens aan een groente/fruitsmoothie, een groente-omelet, hardgekookt eitje, stukje zalm of makreel, yoghurt met fruit. Het is niet veel moeite om klaar te maken en toch heb je een “healthier option”.

Tekst: Renée Beers

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten