Veel mensen blijven zich afvragen hoe je kinderen gezonder kunt laten eten. Belangrijk: begin ermee om kinderen te vertellen wat ‘echt’ eten is. Vertel ze waar ingrediënten vandaan komen en hoe je gezonde maaltijden kookt. Betrek ze bij het eten en laat ze jou helpen zelf hun maaltijden te bereiden. Hier volgen 5 tips!
Begin zo vroeg mogelijk
Het is nooit te laat om je kinderen gezond(er) te leren eten, ook nooit te vroeg trouwens. Vanaf het moment dat je kindje gewend is aan het drinken van melk uit de fles, kun je ze ook al koudgeperst groentesap geven. Een theelepeltje door de melk heen is voldoende. Vanaf het moment dat ze vast voedsel kunnen verdragen, kun je zelf wat lekkere verse groentes pureren en deze aan je kindje geven. Let op: gebruik geen zout, peper of andere kruiden. Kies je toch voor de potjes babyvoeding?; ga dan voor de biologische variant zonder zouttoevoeging.
Wees zelf het goede voorbeeld
Als je echt wilt dat je kinderen goed en gezond gaan eten, dan zal je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Immers, je kunt niet van ze verwachten dat zij tofu en groentesoep gaan eten als jij een pizza voor jezelf staat te maken. Samen eten aan tafel stimuleert de kinderen en laat zien dat eten een gezellige en sociale bedoening is.
ZIE OOK MIJN BOEK: ‘Gezonder met Viv’.
Haal al het ongezonde eten uit de keukenkastjes
Als jij en je kids honger hebben en er zijn teveel ongezonde opties op het gebied van eten dan is het natuurlijk gemakkelijker om ongezonde keuzes te maken. Dit kan voorkomen worden door allereerst het ongezonde eten (de zogenaamde lege calorieën zoals chips, koekjes, snoep) weg te doen of nog beter, niet in huis te halen.
Let op verborgen suikers
Veel voeding waarvan je het niet zou verwachten kan ‘verborgen’ suikers bevatten. Denk aan: fruitsappen, diksappen, muesli- en ontbijtrepen (bevat al gauw 8 verschillende soorten suikers), fruityoghurts, saladedressings, gedroogd fruit, kant en klare soepen en sauzen. Deze producten bevatten allemaal ‘verborgen’ suikers. Suikers bevatten vele schuilnamen, let dus goed op deze benamingen: Glucose, lactose, maltose, galactose, fructose, sucrose, dextrose, sorbitol, xylose.
Neem het ontbijt eens onder de loep
Onderzoek heeft aangetoond dat in cornflakes ongeveer vier theelepeltjes suiker zit per bord. Dat is zo’n beetje hetzelfde als het geven van een chocoladereep onder het ontbijt. Maar er zijn nog meer opties wat betreft het ontbijt. Denk eens aan een groente/fruitsmoothie, een groente-omelet, hardgekookt eitje, stukje zalm of makreel, yoghurt met fruit. Het is niet veel moeite om klaar te maken en toch heb je een “healthier option”.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
12 maart 2015
Insecten als snack
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
3 december 2015
Ontgif je groenten
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
18 juni 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –