Eten is heerlijk en daar genieten we allemaal van. Maar als je een gevoelige darm hebt zoals een prikkelbare darm, dan is thuis eten of uit eten gaan echt een uitdaging.

Ruim 80% van de mensen met darmklachten verwijt pijn en andere klachten door voeding. En daarnaast is het vaak nog een hele klus om uit te zoeken waar je gevoelig voor bent en hoelang het duurt voordat je darmen reageren. Duurt het drie uur of misschien slechts tien minuten na het eten.

Het FODMAP dieet is één van de beste methodes om uit te zoeken welke korte keten koolhydraten de klachten van de buik kunnen triggeren. Niet alleen deze koolhydraten, maar ook teveel vet, cafeine, capseine, alcohol en te veel suiker kunnen klachten geven.

1. Vervang je voedingsmiddel.

Weet je welke voedingsmiddelen jou extra klachten geven? Vervang deze dan door een ander geschikt voedingsmiddel. Heb je meer klachten na inname van yoghurt of melk? Kies dan voor lactosevrije producten of sojaproducten, rijstemelk, amandelmelk, enz. Kies in plaats van tarwebrood ook eens speltbrood en kijk of dit verschil maakt, daarnaast is het slim om boekweit of haver eens uit te proberen.

2. Verwarm je eten.

Heb je last van steenvruchten zoals perzik of nectarine, mango, appel of aardbeien? Wellicht heb je hooikoorts en last van bepaalde bomen. De allergenen in bomen in het voorjaar zitten ook in deze vruchten. De allergenen zijn eiwitten in de voedingsmiddelen. En als je deze verwarmt dan gaan deze eiwitten kapot waardoor je geen klachten krijgt. Daarnaast doen mensen met gevoelige darmen het vaak beter op warm eten dan op koud eten. Eet vaker je ontbijt en lunch ook eens warm, probeer het eens!

3.  Vermijd ui, knoflook, prei, kool.

Heel veel mensen met darmklachten blijken gevoelig voor ui, knoflook en kool, zowel vers als in poedervorm. Ook als onderdeel van bouillon, pakjes, roerbakpakketten, etc. Laat het een tijdje helemaal weg uit je voeding, dan is de kans groot dat het gelijk daarna een stuk beter gaat!

4. Drink veel water tussendoor.

Als je darmklachten hebt, dan zijn voldoende vezels belangrijk. En het is meestal een ware zoektocht welke vezels nu wel en niet zorgen voor meerdere klachten. Vezels hebben vocht nodig, want anders kunnen zij hun werk niet goed doen. Het is aan te raden dagelijks ongeveer 2 liter vocht te drinken in de vorm van water en (kruiden)thee. Je darmen vinden het fijner om  te drinken voor en een tijdje na het eten. Drink dus liever niet tijdens het eten. Dat scheelt weer!

5. Eet rustig.

En last but not least! Eet rustig! Door snel en gehaast te eten krijg je veel lucht binnen en kun je je eten minder goed kauwen. Doordat er dan teveel lucht of grote brokken ongekauwd voedsel in je darmen terecht komen moeten je darmen veel harder werken om dit af te breken en de hoeveelheid aan lucht kan zorgen voor winderigheid, boeren en een opgeblazen buik. Eet dus rustig en kauw goed. Dan ben je al op de helft!

Wil je meer lezen over het tegengaan van darmklachten? Klik dan snel hier!

 

Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE

Bron: hetdieetadvies.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten