Je hebt vast wel eens gehoord dat een vegetarisch dieet gezonder is dan een dieet met vlees. Zo zijn er verschillende beroemdheden die erbij zweren dat een dieet zonder vlees hun lijf gezonder heeft gemaakt. Daarentegen zijn er ook genoeg aanhangers te vinden van het populaire Paleo dieet, die op hun beurt verkondigen dat een dieet met veel vlees hun lijf juist gezonder heeft gemaakt.

Wat is nu de waar? In dit artikel zal ik uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van een vegetarisch dieet.

Wat is een vegetarisch dieet?

Laat ik eerst eens uitleggen wat een vegetarisch dieet precies inhoudt. Er zijn namelijk 2 soorten manieren van vegetarisch eten.

  1. Vegetarisch: Geen dierlijke producten, zoals vlees en vis. Wel dierlijke bijproducten, zoals zuivel en eieren.
  2. Veganistisch: Geen dierlijke producten. Ook geen dierlijke bijproducten.

Bepaalde voedingsstoffen zijn alleen maar te halen uit dierlijke producten en dierlijke bijproducten. Dat betekent dat vegetariërs niet eens zo gek veel andere voedingsstoffen binnen krijgen als vleeseters. Het is vooral de verhouding die anders is. Zij eten immers nog steeds dierlijke bijproducten.

Veganisten daarentegen moeten extra voorzichtig zijn in hun selectie van voedingskeuzes, omdat zij helemaal geen voedingsstoffen meer eten afkomstig van dierlijke producten en dierlijke bijproducten.

Waarom is een vegetarisch dieet gezond?

Een vegetarisch dieet kan qua voedingswaarde superieur zijn aan andere manieren van eten. Dat komt omdat plantaardig voedsel vol zit met voedingsstoffen die onze gezondheid beschermd. Volgens een evidence-based review van de Academy of Nutrition and Dietetics, is gebleken dat een vegetarisch dieet in tegenstelling tot een dieet met vlees wordt geassocieerd met:

  • Lager risico op overlijden door hartziekten
  • Lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2
  • Lagere LDL-cholesterolwaarden
  • Lagere bloeddruk

Vegetariërs lijken bovendien ook een ​​lager gewicht te hebben, een lagere kans op het krijgen van kanker of een andere chronische ziekte.

Een vegetarisch dieet kan ook ongezond zijn

Maar als je als vegetariër zijnde elke dag een vette vegetarische hamburgers met frietjes neemt bij de lunch, is diegene dan gezonder als de niet-vegetariër die elke dag gegrilde zalm besteld? Absoluut niet! Een vegetarisch dieet leidt niet perse tot gewichtsverlies of een betere gezondheid. Vooral niet als je vaak uit eten gaat en daarbij alleen keuze hebt uit ongezonde vegetarische gerechten.

Het kan moeilijk zijn om restaurants te vinden met soja hamburgers of bonen en rijst. De uitdaging bij vegetariërs is vooral om voldoende eiwitten binnen te krijgen, zonder dierlijke producten. Deze uitdaging zorgt ervoor dat sommige vegetariërs toch van gedachten veranderen en vis wel toestaan in hun dieet.

Welke voedingsstoffen zijn extra belangrijk bij vegetariërs?

Het allerbelangrijkste voor vegetariërs is om genoeg binnen te krijgen van de volgende voedingsstoffen:

  • Eiwitten
  • Gezonde vetten
  • Vitamine B-12 (erg belangrijk)
  • Vitamine D
  • Ijzer
  • Zink
  • Jodium
  • Calcium

Is een dieet met vlees dan ongezond?

Gedurende de evolutie heeft de mens vlees gegeten. Hierdoor is onze spijsvertering prima uitgerust om volledig gebruik te maken van de vetten, eiwitten en voedingsstoffen in dierlijke voedingsmiddelen. De waarheid is dat de mens een alleseter (omnivoor) is. We functioneren het beste door zowel planten als dieren te eten.

Het probleem is alleen dat het vlees van de laatste tientallen jaren, allang niet meer hetzelfde vlees is als van 10.000 jaar geleden en daarvoor. Ons vlees is onderworpen aan allerlei bewerkingsprocessen. Daarbij eten we vooral vlees afkomstig van grote dieren, zoals koeien en varkens. Vroeger was ons vlees biologisch. Bovendien aten we voornamelijk kleine dieren, schelp- en schaaldieren, vissen en insecten. Het probleem is dus niet zozeer of vlees thuis hoort in een gezond dieet, maar welk vlees thuis hoort in een gezond dieet.

3 tips voor vegetariërs

Als je overweegt om vegetarisch te eten, houd dan de volgende tips in gedachten:

  1. Doe het goed

Er zijn tal van bewezen gezondheidsvoordelen als je een vegetarisch dieet volt, maar alleen als je het goed doet. Vervang daarom dierlijke (bij)producten met zoveel mogelijk geschikte alternatieven.

  1. Gebruik eventueel supplementen

Soms is het lastig om het hele scala aan aminozuren (eiwitten) binnen te krijgen als vegetariër of veganist. Daarom zou het toevoegen van een plantaardig eiwitpoeder, zoals henneppoeder, een prima middel zijn om de behoefte aan eiwit te ondersteunen.

Bovendien kan een tekort ontstaan aan vitamine B12, omdat deze vitamine alleen bestaat in dierlijke producten. Dit kan je opvangen door wekelijks een vitamine B12 capsule te slikken.

  1. Kijk uit met teveel soja en andere peulvruchten

Soja en andere peulvruchten is eiwitrijk voedsel en wordt daarom bestempeld als geschikte voeding bij vegetariërs. Helaas bevatten soja en andere peulvruchten ook een hoop anti-nutriënten, waaronder lectinen.

Als je dieet voor een groot deel uit soja en andere peulvruchten bestaat, kunnen deze anti-nutriënten op ten duur schade veroorzaken in je lijf. Eet daarom niet teveel van deze voedingsmiddelen. Als je ze al eet, kijk dan eerst of je de peulvruchten kunt koken/weken. Hiermee neutraliseer je voor een groot deel de anti-nutriënten.

Tekst: Laurens Helmstäter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten