De beste gezonde hotspots vind je op aanraden van anderen, daarom helpen we je een handje! Wanneer je een dagje op stap bent in een andere stad is het altijd leuk om ook ergens een hapje te kunnen eten. Je kunt lang zoeken, of je bekijkt de hotspots die wij bij Vivonline voor je uitzoeken en op een rij zetten. Zo weet je precies waar je in een andere stad moet zijn om lekker en gezond te eten. Deze keer onderzochten we de prachtige stad Leiden, met haar gezellige grachten en wonderlijke steegjes. De volgende restaurants zijn de gezonde hotspots in deze leuke stad.

 

Mix ’n Fix (binnenkort: Hoezo)

Voor vegetariërs en veganisten is Mix ’n Fix een walhalla. Je kunt in dit gezellige, kleine restaurantje kiezen uit heerlijke huisgemaakte vegaburgers of de beste salades. Ook kun je ingrediënten ‘mixen’ en je burger of salade zelf samenstellen. De porties zijn groot en voedzaam, dus je zit met één burger echt vol. Als je dan toch nog wat plek over hebt, kies je als toetje één van de lekkere veganistische taartjes! Ook kun je hier terecht voor heerlijke smoothies en soepen. Het restaurantje bevindt zich in een idyllisch steegje samen met biologische winkel De Brandnetel en een superleuke platenzaak, namelijk de Plato. Kortom, een lekker alternatief steegje mét heerlijk eten. Binnenkort verandert de naam van Mix ‘n Fix in Hoezo, dus let even extra op als je dit restaurantje zoekt.

Website: www.mixnfix.nl

Adres: Vrouwensteeg 7A, Leiden

 

De Tuin van de Smid

De Tuin van de Smid is een heerlijk theehuis midden in polderpark Cronensteyn in Leiden. Deze prachtige locatie is een bruisende plek midden in de natuur en is het startpunt van vele natuuractiviteiten en culturele evenementen. Omgeven door dieren op het terrein en met een natuurspeelterrein in de buurt, is de Tuin van de Smid echt een heerlijke plek voor de kinderen. Volwassenen komen hier om echt uit te waaien. In de Tuin wordt voornamelijk gewerkt met biologische en lokale producten. De menukaart bestaat uit zelfgemaakte, verse lunchgerechten en taartjes en vele soorten thee. Ook voor vegetariërs en veganisten is hier veel keuze. Een echte aanrader!

Website: www.detuinvandesmid.nl

Adres: Polderpad 8, Leiden

 

Lunchroom Logica

Lunchroom Logica is een 100% biologisch restaurant, wat zich in een gerestaureerd monumentaal pand aan de Leidse gracht bevindt. Er wordt zoveel mogelijk met seizoensgebonden ingrediënten gewerkt en daarom verandert de kaart ook mee met het seizoen. Je kunt buiten de lunch, ook bij Logica terecht voor een kopje koffie een stuk taart. Ook is het mogelijk 100% plantaardig te eten bij Lunchroom Logica. Op de menukaart wordt precies aangegeven welke gerechten vegetarisch of veganistisch zijn. Dit restaurant geeft je vanwege de bijzondere locatie de échte Leidse ervaring.

Website: www.lunchroomlogica.nl

Adres: Stille Rijn 11, Leiden

Lunchroom Hof van Sijthoff

Lunchroom Hof van Sijthoff bevindt zich op een prachtige locatie in het centrum van Leiden, naast het beroemde Rapenburg en het van der Werfpark. De lunchroom is gevestigd in het sfeervolle Cultuurcentrum Sijthoff, wat in 2013 officieel geopend werd door de burgermeester van Leiden. Op deze plek komen verschillende partijen samen om gebruik te maken van de ruimtes in het gebouw. Het gezamenlijke doel is een ontmoetingsplaats zijn waarbij cultuur, ontmoeting, biologisch en duurzaam de uitgangspunten zijn. Er worden vele activiteiten in het gebouw georganiseerd en dagelijks (m.u.v. zondag) kun je er lekker en gezond lunchen. De lunches worden verzorgd door mensen met een beperking en het werken in de  lunchroom heeft voor hen een leerfunctie. Alle ingrediënten zijn van biologische oorsprong of ze zijn zelf verbouwd. Kortom, kun je bij Hof van Sijthoff terecht voor een lekkere en gezonde lunch én steun je een goed doel! Bekijk ook eens het culturele programma op de website!

Website: www.sijthoff-leiden.nl

Adres: Doezastraat 1b, Leiden

 

Catootje aan de Markt

Bij Catootje aan de Markt, kun je heerlijk lunchen en dineren, maar ook even bijkomen met een stukje taart en een kop thee. Catootje bevindt zich in het centrum van Leiden, bij een mooie gracht. Alles wordt huisgemaakt en heeft een mediterrane twist. Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch of uit de streek. Heel de dag is het hier goed toeven en ook is Catootje erg kindvriendelijk. Handig: je kunt het eten ook afhalen en in de zomer lekker in het park opeten bijvoorbeeld!

Website: www.catootjeaandemarkt.nl

Adres: Kaasmarkt 10, Leiden

 

Fresh ’n Fast

Restaurant en bistro Fresh ’n Fast is een gezellig en sfeervol restaurantje, midden in het pitoreske centrum van Leiden. Het bevindt zich in een steegje tussen het beroemde Rapenburg en het doolhof van steegjes rondom de Pieterskerk. Je kunt hier in de buurt heerlijk rondstruinen en vervolgens lekker wat eten bij Fresh ’n Fast. Ze hebben hier veel burgers, maar je kunt hier heerlijke en gezonde salades bestellen. En de naam zegt het al: deze zijn fresh ’n fast, gezond en snel klaar dus!

Website: www.facebook.com/pages/Fresh-n-Fast/138060639667327

Adres: Kloksteeg 7, Leiden

BetterBagels

Betterbagels is een ambachtelijke, Leidse bagelbakkerij midden in het centrum van Leiden. Als je heerlijk aan het shoppen bent in de Haarlemmerstraat, loop je gemakkelijk even de Lange Mare in om een bezoekje te brengen aan deze leuke, gezonde hotspot voor een ontbijt of lunch. BetterBagels is een sfeervolle winkel met open bakkerij en lunchroom. De ingrediënten van de bagels zijn zoveel mogelijk biologisch en er worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt. De bagels worden ambachtelijk en vers gemaakt en je kunt deze gezond laten beleggen door een keuze te maken uit de enorme menukaart. BetterBagels produceert ook glutenvrije bagels en je kunt je bagel ook vegetarisch of veganistisch laten beleggen. Dit staat aangegeven op de menukaart, wel zo makkelijk!

Website: www.betterbagels.nl

Adres: Lange Mare 96, Leiden

Soups & Salads

Soups & Salads is een afhaalrestaurant en bevindt zich vlak naast BetterBagels. Door de open keuken kun je zien dat alle soepen, salades, belegde broodjes, smoothies en poké bowls bereid worden met verse ingrediënten. Het leuke aan Soups & Salads is dat je de soepen mag proeven, zodat je makkelijker kunt kiezen welke je mee neemt. Uiteraard bezorgt Soups & Salads ook, zodat je een lekker lunch hebt tijdens je werk. Op de menukaart wordt ook nog eens duidelijk aangegeven welke geschikt zijn voor mensen met intoleranties en diverse diëten. Er is voor ieder wat wils!

Website: www.soups-salads.nl

Adres: Lange Mare 116, Leiden

 

Andere gezonde hotspots

Natuurlijk kun je in Leiden ook terecht bij de ketens Bagels & Beans, Anne & Max en Yoghurt Barn. Omdat deze eetgelegenheden in veel andere steden ook te vinden zijn, zijn deze in dit artikel buiten beschouwing gelaten. Mocht je nog aanvullingen hebben op deze lijst aan gezonde hotspots in Leiden, horen we graag van je!

Wil je nog even verder lezen waar in het land je nog meer gezond kunt eten? Lees dan verder over alle gezonde hotspots die wij bij Vivonline aanraden. Het enige wat je nog hoeft te doen is een aantal leuke dagje uit plannen naar andere steden en erop uit gaan!

 

Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten