Stress is een spanning in je lichaam en een beetje spanning is nodig om goed te kunnen functioneren. Bij teveel spanning blijft je lichaam continue alert. Hormonen die een rol spelen bij stress worden aangemaakt in de bijnieren. Cortisol is het stresshormoon en als deze op lange termijn te hoog blijft, krijg je klachten en stress.

Stressfood

Bij stress zijn we misschien eerder geneigd om ongezonde en suikerrijke producten te eten die je even een kick kunnen geven. Of we drinken een kop koffie voor de cafeïne. Anderen krijgen juist bij stress geen hap door hun keel. Maar wist je dat voeding effect heeft op stress? Suiker en cafeïne houden je stressniveau juist hoog, omdat zij het gehalte stresshormoon in je lichaam verhogen. Er is ook voeding die stress kan verminderen in je lichaam. Hieronder staat wat je bij stress het beste kunt eten.

 1. Avocado

  Een avocado is heel gezond. Niet alleen vanwege de gezonde vetten en vitaminen, maar ook omdat een avocado rijk is aan magnesium. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van spieren en zenuwen. Daarnaast komt bij een tekort aan magnesium veel adrenaline vrij, waardoor je lichaam continue alert blijft. Avocado bevat veel van dit antistressmineraal net als noten, vlees en bonen.

 1. Bessen

  Bessen zijn een goede bron van vitamine C. Vitamine C is nodig voor verlaging van de hoeveelheid stresshormoon in het lichaam. Ook gaat tijdens stress de behoefte van vitamine C omhoog. Je kunt ook kiezen voor citrusfruit, aardbeien of kiwi’s als vitamine C bron.

 2. Groene bladgroenten

  Groene bladgroenten kun je eten om meer zink binnen te krijgen. Zink heeft namelijk een hogere behoefte bij stress. Zink speelt onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling in de hersenen en zijn nodig voor onze lichaamscellen en immuunsysteem. Ook pompoenpitten, linzen en amandelen zijn een goede bron van zink.

 3. Zoete aardappel

  In zoete aardappel zit vitamine B5. Vitamine B5 is belangrijk bij de productie van energie. Energie wordt vrijgemaakt uit eiwitten, vetten en koolhydraten die in onze voeding zitten. Het kan dus helpen bij energieuitputting of lusteloosheid en zorgen dus voor energie.

 4. Zalm

  Zalm, noten en andere omega-3 vetzuren hebben een positief effect op de stress in je lichaam. Omega-3 helpt de productie van het stresshormoon te verminderen. Ook speelt omega-3 een rol bij de productie van het gelukshormoon: serotonine. Vette vis of noten kun je eten voor voldoende omega-3.

 5. Pure chocola

  Toch zin in iets lekkers? Neem dan pure (>70%) chocola. Pure chocola bevat magnesium, tryptofaan en antioxidanten. Vooral magnesium en tryptofaan spelen een rol bij stress, want tryptofaan bevordert de aanmaak van serotonine.

 6. Water en groene thee

  Blijf voldoende water drinken voor het vervoeren van afvalstoffen en de energie die wij nodig hebben. Daarnaast kan groene thee ook helpen bij het verlagen van het stressniveau. Je kunt dus beter een kopje groene thee nemen dan een kop koffie.

Vermijd dus suiker, alcohol en cafeïne, omdat ze juist een stressreactie triggeren. Eet gezond en voeding met voldoende vitamine C, B5, magnesium, zink en omega-3.

 

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten