Het gevoel dat je anders wilt eten heb je al een tijdje. Je voelt je niet lekker bij je huidige gewoontes en merkt dat je ook minder energie voelt wanneer je dat juist nodig hebt. Wat nu? Inmiddels weet je dat jouw eetpatroon wel eens te wensen overlaat en heb je – mede door Vivonline – de kennis dat er aan jouw voeding het een en ander te veranderen valt. Maar waar begin je? Je hebt geen flauw idee.

Reset op je eigen tempo

Wat betekent een herprogrammering op het gebied van voeding? En moet je dan van de ene op de andere dag je kinderen geen vlees meer laten eten? Hoe maak je het haalbaar in de praktijk, voor jezelf en voor je gezin? Prangende vragen die je beantwoord wilt zien. Ons antwoord: dat begint stap voor stap, beetje bij beetje.

Beginnen aan een ander eet – of leefpatroon hoeft niet te betekenen dat je twee weken moet detoxen en leeft op sappen. Je kunt je lichaam in jouw eigen tempo laten herstellen. Doorbreek voorzichtig oude gewoontes om er nieuwe en fijne voor in de plaats te laten komen. Niks hoeft en moet direct. Ervaar, beleef en geniet van nieuwe uitdagingen en eetgewoontes.

Detoxen of herstellen?

Een omslag maken in je voedingspatroon? Begin met een detoxprogramma. Vandaag de dag bestaan er duizenden detoxprogramma’s en sapkuren, de één met nog minder calorieën dan de ander.  Als voedingsexpert ben ik hier totaal geen fan van en ga ik uit van de kracht van natuurlijke voeding. Wil je graag je lichaam toch volledige reiniging geven voordat je met je nieuwe patroon begint? Start dan met een groente- en fruitdetox van ongeveer vijf dagen, waarbij je twee dagen afbouwt en twee dagen rustig weer opbouwt.

Welke producten werken ontgiftend tijdens je detoxweek?

Veel van de belangrijke detox-voedingsmiddelen komen gewoon van de groenteafdeling. Denk hierbij aan een avocado. Het bevat de juiste vetten en antioxidanten. Kool en knoflook bevatten zwavel dat zuiverend werkt voor je lichaam. Broccoli zit boordevol goede enzymen die je spijsvertering ten goede komen. Limoen zit vol vitamines en mineralen en breekt chemische stoffen af in je lichaam. Daarnaast zijn cranberries een goede toevoeging aan je eetpatroon voor de afvoer van gif- en afvalstoffen en ter bevordering van je urinestelsel. Het toevoegen van de juiste voedingsmiddelen is het perfecte begin van het herstel.

Viv vertelt:

Na net iets teveel wijntjes in de vakantie is het soms tijd om weer pas op de plaats te maken en even het lijf een beetje te helpen om te herstellen. Ik heb daar zo mijn eigen maniertjes voor.

Dit zit in mijn recovery-kit:

MSM

Behoort tot mijn dagelijkse routine. Voeg aan het mineraal Methyl-Sulfonyl-Methaan (MSM poeder) bijvoorbeeld citroensap toe. MSM reinigt de lever van toxische stoffen en het citroensap bevat vitamine C (antioxidant).

Mariadistel  

Dit kruid helpt de lever te ontdoen van afvalstoffen. De lever heeft het zwaar te verduren, zeker in tijden dat er veel alcohol en zwaar getafeld wordt.  Ik slik mariadistel niet dagelijks maar soms een periode van 1 maand. En na een avondje met een paar wijntjes uiteraard.

Chlorofyl

Ook wel vloeibaar zonlicht genoemd.  Zit in alle groene bladgroente zoals boerenkool en spinazie en is erg belangrijk om bloed en lever te zuiveren van toxine. Het geeft meer energie en helpt het immuunsysteem te stimuleren

Houd je lijf schoon met gember

Om je schone lijf zo lang mogelijk clean te houden, voeg je nieuwe, goede gewoontes aan je dagelijkse patroon toe die je zonder al te veel moeite kunt volhouden. Begin bijvoorbeeld elke dag met een glas lauw warm water met citroen en gember. Gember heeft drie belangrijke bouwstoffen die een antioxiderende werking hebben, de bloedcirculatie bevorderen en beschermend werken tegen hart- en vaatziekten en kanker.  Ook bevat gember een olie die wonderen doet voor je spijsvertering. Het dagelijks drinken van gemberthee zorgt voor een toename van vitamines B en C en voedingstoffen als ijzer, zink en magnesium. Lees meer over gember op gembergezond.nl

Stabiliseren van je immuunsysteem met algen

Daarnaast zijn superfoods gebaseerd op algen, zoals Spirulina en Chlorella, erg  belangrijk bij het herstel van het lichaam. Beide voedingsstoffen werken revitaliserend, voedend en zuiverend. Beide producten zijn onttrokken uit algenplanten. De voedingstoffen uit deze poeders, die overigens ook in pilvorm te krijgen zijn, werken bevorderlijk voor de pH-waardes van je bloed. De pH-waardes van je bloed houden je immuunsysteem in balans. Dit zijn producten die niet zuur zijn maar basisch, zoals groente, fruit en op algen gebaseerde voeding. Een dagelijks shot Spirulina geeft je immuunsysteem een enorme boost en reinigt lichaam. Hoe neem je het? Mix de poeder in je smoothie of maak een shotje met kokoswater. 

Welke voedingsmiddelen moet je mijden?

Een goede reiniging of herstel van je lichaam bereik je door tijdelijk geraffineerde suiker uit te bannen of voor een bepaalde periode glutenvrij te eten. Je zult ervaren dat er veel alternatieven zijn en je wordt creatiever met gezonde en natuurlijke producten. Wanneer je merkt dat je enorm opknapt en je energielevel stijgt, ondervind je de voordelen van anders eten en wil je vaak niet meer terug. Keer het tij nooit in één keer. Een lichaam moet wenen, ook aan natuurlijke producten, maar vooral je ritme moet wennen aan een andere manier van leven.

Wil je meer lezen over bijvoorbeeld detoxen? Lees dan snel dit artikel voor detox tips en recepten.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten