Supplementen

Ik zelf slik best wel een aantal supplementen. Zeker omdat ik als orthomoleculair therapeut weet hoeveel baat je er bij kunt hebben. Mits je het goed doet. Wat ik neem is afhankelijk van hoe ik me voel. Heb ik een verkoudheid onder de leden of ben ik moe, slaap ik slecht of ben ik net ongesteld geweest. Al deze factoren bepalen welke supplementen ik slik. Vitamine D, Omega 3, Vitamine C, deze zijn voor mij sowieso dagelijkse kost, maar soms stuur ik het nog een beetje bij met een pilletje, poedertje of sapje.

Dus gezien mijn orthomoleculaire achtergrond vond ik het persoonlijk erg interessant om eens een vitamine infuus te mogen proberen. Want daar kun je niet tegen aan-slikken. Vandaar dat het dus ook steeds populairder wordt, zeker in de UK en USA zagen we het al een tijdje, maar nu ook steeds vaker in Nederland. Want ook wij houden wel van een vitamine bommetje!  Ik mocht een vitamine C, Glutathion en ijzer infuus uitproberen bij Newmedix in Best in Noord Brabant.  Vitamine C omdat het voor iedereen goed is, Glutathion omdat het de lever helpt ontgiften en ijzer omdat ik mijn menstruatie net achter de rug had.  Ik vroeg orthomoleculair therapeut Tim Kors wat nou de voordelen zijn van een vitamine infuus.

Wat is een vitamine infuus?

Bij een vitamine infuus laten we vitamines , mineralen , aminozuren, co-enzymen, anti-oxidanten of andere natuurlijke of lichaamseigen stoffen rechtstreeks in de bloedbaan lopen. Feitelijk beperkt een vitamine infuus zich dus niet uitsluitend tot alleen vitamines. Om het simpel te houden  noemen we het een vitamine infuus maar het reikt dus veel verder.

Welke infusen bestaan er?

Er bestaan veel verschillende vitamine infusen. Je kunt de stoffen afzonderlijk laten inlopen maar je kunt bijvoorbeeld ook bepaalde vitamines combineren met elkaar. Uiteindelijk is een vitamine infuus maatwerk. Daarmee bedoelen ik dat we eerst in kaart moeten brengen welke tekorten iemand heeft. Op basis van het individuele tekort wordt een individueel op maat gemaakt vitamine infuus samengesteld. Er bestaan infusen met vitamine C, welke een van de meeste bekende is, maar ook infusen met glutathion (lichaamseigen antioxidant) of curcumine (actieve stof uit curcuma). Maar er bestaan ook mineralen infusen. Of infusen met ijzer.

Wat doet het?

Een vitamine infuus kan verschillende dingen doen. Het gaat veel verder dan alleen het aanvullen van tekorten. Zo kun je vitamine infusen inzetten bij een verhoogde oxidatie in het lichaam. Dit is een stadium in het lichaam waarbij overmatige celschade optreed. Verhoogde oxidatie kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een lekkende darm, of als gevolg van een toxische belasting. Door het verlagen van de cellulaire oxidatie kun je mensen met bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid een stuk verbeter maken.

Wat is het verschil met een vitaminepil?

De opname en de werking van vitamines per infuus is over het algemeen vele malen beter en sneller dan in de vorm van een capsule of tablet. De cellen kunnen de vitamines direct opnemen en gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat maximaal 10% van de vitamines wordt opgenomen door de darm bij orale inname. Doordat de concentratie van vitamines in het bloed vele malen hoger ligt bij een infuus dan bij orale inname is ook de werking vaak beter en anders. Vitamine C per infuus bijvoorbeeld, heeft een bredere werking dan via de orale route.

Zitten er gevaren aan?

De infusen zijn heel veilig. Over de hele wereld worden dezelfde inhoudsstoffen via deze wijze toegediend. Er is een zeer klein risico op een allergische reactie. Wij hebben dit de afgelopen jaren bij vele duizenden patiënten nog niet meegemaakt. En omdat we vooraf vaststellen wat uw vitamine en mineralen status is kunnen we precies op maat gesneden behandeling geven. U kunt sommige vitamines en mineralen ook teveel binnen krijgen. Teveel ijzer, teveel B6 of selenium kunnen klachten geven van verhoogde oxidatie tot haaruitval en/of tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten.  Het is dus noodzakelijk om eerste te bepalen wat uw vitamine status is om het risico van overdosering weg te nemen. Van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K is bekend dat daar spaarzaam mee omgesprongen moet worden.  Deze vitamines gebruiken we ook niet intraveneus. Bijna 90% van de mensen heeft een tekort aan Vitamine D. Deze vitamine geven we uitsluitend als injectie.

Hoe vaak moet je een infuus nemen?

Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vrouwen met een ijzertekort hebben doorgaans 5 infusen nodig. Gemiddeld adviseren we 10 infusen bijvoorbeeld milde vermoeidheidsklachten.

Moet het door een arts uitgevoerd worden?

De behandeling dient onder toezicht van een arts te worden uitgevoerd. De verpleegkundige voert het altijd in opdracht van een arts uit.

Wordt het de toekomst?

Vitamine infusen zijn al de toekomst. Het wordt buiten Nederland al op veel plekken/landen uitgevoerd. Echter vaak wordt dit uitgevoerd binnen een cosmetische setting in bijvoorbeeld een anti-aging kliniek.  De echte kracht van vitamine infusen zit hem mijnziens in het herstellen van het de individuele biochemische balans. Door het herstellen van deze balans wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam hersteld. Hierdoor kun je mensen met bepaalde klachten heel goed helpen. Bij onze kliniek is het bijvoorbeeld  een belangrijk onderdeel voor mensen met vermoeidheidsklachten.

Is het een wondermiddel?

Maar we moeten het ook zien voor wat het is. Het is een onderdeel binnen een behandeling. We weten bijvoorbeeld steeds meer over het belang van een gezond microbioom (darmflora). Dit kunnen we niet via een infuus toedienen of behandelen. Een vitamine infuus is dus geen wondermiddel, maar een methode die je naast andere methoden kunt inzetten om een patiënt beter te maken of om een optimale gezondheid te bereiken.

Conclusie

Na het infuus voelde ik me energieker dan daarvoor. Dat hield wel een paar dagen aan. Natuurlijk verdween dat gevoel na een tijdje en voel je je weer normaal. Maar ik had wel het gevoel dat het echt iets deed. En kan me dus voorstellen dat mensen met chronische aandoeningen en/of ernstige tekorten, er zeker baat bij kunnen hebben. Het is natuurlijk wel prijzig en niet voor iedereen weggelegd. En natuurlijk doen vitaminepillen ook hun werk (minder goed, eerlijk is eerlijk). Maar heb je net wat meer nodig, dan is een vitamine infuus het proberen waard.
Wil je meer informatie over een vitamine infuus? Klik dan hier om naar de website van Newmedix te gaan.
Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten