Wanneer je last hebt van onverklaarbare gezondheidsklachten, is het goed mogelijk dat gluten hier de oorzaak van zijn. Gluten krijg je ongemerkt meer binnen dan je denkt en ze kunnen veel vervelende klachten veroorzaken. Deze klachten variëren van mild tot ernstig, maar zijn vaak te verhelpen door het wegstrepen van gluten uit je voedingspatroon.

Buikklachten
Klachten die wijzen op een glutenintolerantie kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende klachten zijn buikklachten. Een opgeblazen gevoel, buikkrampen, een onregelmatige stoelgang en een olieachtige ontlasting kunnen tekenen zijn dat je glutenintolerant bent. Deze klachten treden vaak op na het eten van voedsel waar gluten in zit, zoals brood en pasta.

Mineralen-, en vitaminen te kort
Ook als je zonder reden vermagert kan dit een teken zijn dat je glutenintolerant bent. Je lichaam neemt voedsel slecht op, net als mineralen en vitaminen. Dit kan leiden tot een gebrek aan ijzer, calcium of foliumzuur. Gevolgen daarvan kunnen bloedarmoede, botontkalking en vermoeidheid zijn.

Zijn er nog andere klachten?
Ja, die zijn er zeker. Andere klachten kunnen zijn; depressiviteit, humeurigheid en hoofdpijn. Ook kan je last hebben van stemmingswisselingen en neurologische afwijkingen zoals duizeligheid en een slechte balans.

Komen één of meerdere klachten je bekend voor? Grote kans dat je een intolerantie hebt voor gluten. Doe mee met de glutenvrij challenge en kijk of je klachten verminderen. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan door middel van een bloedtest vast stellen dat je een glutenallergie hebt.

Tekst: Eva van Buiten

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten