Trek jij na een grote boodschap meteen door of kijk jij wel eens in de wc-pot? Dat laatste is nog niet zo’n gek idee, want de kleur van je ontlasting kan je van alles vertellen over je gezondheid.

Wat is een gezonde kleur?

Bruin is de meest bekende kleur van gezonde ontlasting. Deze kleur geeft aan dat je lichaam over voldoende gal beschikt om de voeding af te breken. Toch zijn er ook andere gezonde kleuren ontlasting. Zo kan voeding je poep een ander kleurtje geven.

Kleurtje door voeding

Spinazie of bietjes geven een groene dan wel roodachtige kleur aan je ontlasting. Maar ook deze voedingsmiddelen kunnen je poep kleuren:

 • Cranberries
 • Tomatensap
 • Tomatensoep
 • Rode ijsjes
 • Roze schuimpjes
 • Rode gelatine
 • Boerenkool
 • Andijvie

Je poep kan sowieso allerlei groentinten hebben, dat is allemaal gezond. Een groene kleur kan er soms op duiden dat je ontlasting wat snel door je spijsverteringskanaal gaat.

Waarom ziet je poep groen?

Als je last hebt van diarree of als je een operatie aan je maag of darmen hebt ondergaan, kan het zijn dat je ontlasting sneller door je spijsverteringskanaal gaat dan anders. Is dat het geval, dan kan je lichaam niet genoeg gal toevoegen, zodat je poep geen mooi bruin kleurtje krijgt. Ook ijzertabletten kunnen je poep van een groene kleur voorzien.

Hoe zit het met zwart en wit?

Zwarte of witachtige ontlasting hoeft geen reden te zijn tot zorg. Als je bijvoorbeeld zoethoutthee hebt gedronken of drop hebt gegeten, kan dat je poep een donkere kleur geven. Ook ijzertabletten kunnen zorgen voor zwarte ontlasting, net als middelen met bismutsubsalicylaat.

Witkleurige ontlasting kan ontstaan door middelen tegen diarree of een drankje met barium. Dat laatste krijg je meestal als je een röntgenfoto moet laten maken van je bovenste spijsverteringsorganen. Slik je diarreemiddelen die bismutsubsalicylaat bevatten, dan kunnen die stoffen zorgen voor een kleiachtige kleur van je poep.

Zoals je verderop in dit artikel kunt zien, kunnen zowel zwarte als witte ontlasting ook duiden op een gezondheidsprobleem. In het eerste geval moet er dan ook iets veranderd zijn aan de structuur van je poep. Alleen de zwarte kleur vertelt nog niets over eventuele onderliggende gezondheidsklachten.

Tip: Wil jij een effectieve darm detox doen? Probeer dan Vegaqura Q-Start.

Welke kleur ontlasting is minder gezond?

Naast gezonde poepkleuren als bruin, groen en roodachtig, zijn er ook kleuren die erop duiden dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Let bijvoorbeeld op als je ontlasting één van deze kleuren (en structuren) heeft:

 • Rood
 • Zwart en teerachtig
 • Geel
 • Witachtig zonder inname van barium of bismutsubsalicylaat

Deze kleuren en structuren vertellen allemaal iets over je gezondheid. Zo kan helderrode ontlasting betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Zwarte ontlasting kan vertellen dat er iets aan de hand is met je slokdarm, maag of dunne darm.

Rood

Helderrode ontlasting kan komen door onschuldige aambeien die zijn gaan bloeden. Het kan echter ook een teken zijn van een bloeding in de lager gelegen spijsverteringsorganen. Bijvoorbeeld als de wanden van de dikke darm of endeldarm aangedaan zijn. Bloed in je ontlasting is dus altijd een reden om je huisarts te bellen.

Zwart en teerachtig

Zwarte en teerachtige ontlasting kan wijzen op een bloeding in de hoger gelegen sijsverteringsorganen, zoals de slokdarm, maag of dunne darm. Is dit het geval, dan stinkt je ontlasting meestal ook. Het kan ook zijn dat je maagslijmvlies is aangedaan of dat er andere oorzaken zijn van geronnen en gedeeltelijk verteerd bloed in je ontlasting.

Neem in iedere geval direct contact op met je huisarts als je ontlasting een zwarte kleur heeft zonder dat je ijzertabletten hebt geslikt of iets hebt gegeten of gedronken dat zoethout bevat.

Geel

Gele ontlasting kan een reden zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kleur kan komen doordat je alvleesklier niet goed werkt. Ook coeliakie of een parasitaire infectie kan gele ontlasting geven.

Witachtig

Is je ontlasting witachtig zonder dat je barium of bismutsubsalicylaat hebt binnengekregen, raadpleeg dan je huisarts. Dat moet je zeker doen als je ogen en/of huid daarnaast gelig van kleur zijn.

Hier vind je 16 voedingstips voor gezonde ontlasting.

Door: annemiek@puurfiguur.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten