Trek jij na een grote boodschap meteen door of kijk jij wel eens in de wc-pot? Dat laatste is nog niet zo’n gek idee, want de kleur van je ontlasting kan je van alles vertellen over je gezondheid.
Wat is een gezonde kleur?
Bruin is de meest bekende kleur van gezonde ontlasting. Deze kleur geeft aan dat je lichaam over voldoende gal beschikt om de voeding af te breken. Toch zijn er ook andere gezonde kleuren ontlasting. Zo kan voeding je poep een ander kleurtje geven.
Kleurtje door voeding
Spinazie of bietjes geven een groene dan wel roodachtige kleur aan je ontlasting. Maar ook deze voedingsmiddelen kunnen je poep kleuren:
- Cranberries
- Tomatensap
- Tomatensoep
- Rode ijsjes
- Roze schuimpjes
- Rode gelatine
- Boerenkool
- Andijvie
Je poep kan sowieso allerlei groentinten hebben, dat is allemaal gezond. Een groene kleur kan er soms op duiden dat je ontlasting wat snel door je spijsverteringskanaal gaat.
Waarom ziet je poep groen?
Als je last hebt van diarree of als je een operatie aan je maag of darmen hebt ondergaan, kan het zijn dat je ontlasting sneller door je spijsverteringskanaal gaat dan anders. Is dat het geval, dan kan je lichaam niet genoeg gal toevoegen, zodat je poep geen mooi bruin kleurtje krijgt. Ook ijzertabletten kunnen je poep van een groene kleur voorzien.
Hoe zit het met zwart en wit?
Zwarte of witachtige ontlasting hoeft geen reden te zijn tot zorg. Als je bijvoorbeeld zoethoutthee hebt gedronken of drop hebt gegeten, kan dat je poep een donkere kleur geven. Ook ijzertabletten kunnen zorgen voor zwarte ontlasting, net als middelen met bismutsubsalicylaat.
Witkleurige ontlasting kan ontstaan door middelen tegen diarree of een drankje met barium. Dat laatste krijg je meestal als je een röntgenfoto moet laten maken van je bovenste spijsverteringsorganen. Slik je diarreemiddelen die bismutsubsalicylaat bevatten, dan kunnen die stoffen zorgen voor een kleiachtige kleur van je poep.
Zoals je verderop in dit artikel kunt zien, kunnen zowel zwarte als witte ontlasting ook duiden op een gezondheidsprobleem. In het eerste geval moet er dan ook iets veranderd zijn aan de structuur van je poep. Alleen de zwarte kleur vertelt nog niets over eventuele onderliggende gezondheidsklachten.
Tip: Wil jij een effectieve darm detox doen? Probeer dan Vegaqura Q-Start.
Welke kleur ontlasting is minder gezond?
Naast gezonde poepkleuren als bruin, groen en roodachtig, zijn er ook kleuren die erop duiden dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Let bijvoorbeeld op als je ontlasting één van deze kleuren (en structuren) heeft:
- Rood
- Zwart en teerachtig
- Geel
- Witachtig zonder inname van barium of bismutsubsalicylaat
Deze kleuren en structuren vertellen allemaal iets over je gezondheid. Zo kan helderrode ontlasting betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Zwarte ontlasting kan vertellen dat er iets aan de hand is met je slokdarm, maag of dunne darm.
Rood
Helderrode ontlasting kan komen door onschuldige aambeien die zijn gaan bloeden. Het kan echter ook een teken zijn van een bloeding in de lager gelegen spijsverteringsorganen. Bijvoorbeeld als de wanden van de dikke darm of endeldarm aangedaan zijn. Bloed in je ontlasting is dus altijd een reden om je huisarts te bellen.
Zwart en teerachtig
Zwarte en teerachtige ontlasting kan wijzen op een bloeding in de hoger gelegen sijsverteringsorganen, zoals de slokdarm, maag of dunne darm. Is dit het geval, dan stinkt je ontlasting meestal ook. Het kan ook zijn dat je maagslijmvlies is aangedaan of dat er andere oorzaken zijn van geronnen en gedeeltelijk verteerd bloed in je ontlasting.
Neem in iedere geval direct contact op met je huisarts als je ontlasting een zwarte kleur heeft zonder dat je ijzertabletten hebt geslikt of iets hebt gegeten of gedronken dat zoethout bevat.
Geel
Gele ontlasting kan een reden zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kleur kan komen doordat je alvleesklier niet goed werkt. Ook coeliakie of een parasitaire infectie kan gele ontlasting geven.
Witachtig
Is je ontlasting witachtig zonder dat je barium of bismutsubsalicylaat hebt binnengekregen, raadpleeg dan je huisarts. Dat moet je zeker doen als je ogen en/of huid daarnaast gelig van kleur zijn.
Hier vind je 16 voedingstips voor gezonde ontlasting.
Door: annemiek@puurfiguur.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
9 augustus 2015
Herman over bonen
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
8 maart 2016
Detox kan elke dag
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
30 september 2015
Glutenvrije maand
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
30 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –