Trek jij na een grote boodschap meteen door of kijk jij wel eens in de wc-pot? Dat laatste is nog niet zo’n gek idee, want de kleur van je ontlasting kan je van alles vertellen over je gezondheid.
Wat is een gezonde kleur?
Bruin is de meest bekende kleur van gezonde ontlasting. Deze kleur geeft aan dat je lichaam over voldoende gal beschikt om de voeding af te breken. Toch zijn er ook andere gezonde kleuren ontlasting. Zo kan voeding je poep een ander kleurtje geven.
Kleurtje door voeding
Spinazie of bietjes geven een groene dan wel roodachtige kleur aan je ontlasting. Maar ook deze voedingsmiddelen kunnen je poep kleuren:
- Cranberries
- Tomatensap
- Tomatensoep
- Rode ijsjes
- Roze schuimpjes
- Rode gelatine
- Boerenkool
- Andijvie
Je poep kan sowieso allerlei groentinten hebben, dat is allemaal gezond. Een groene kleur kan er soms op duiden dat je ontlasting wat snel door je spijsverteringskanaal gaat.
Waarom ziet je poep groen?
Als je last hebt van diarree of als je een operatie aan je maag of darmen hebt ondergaan, kan het zijn dat je ontlasting sneller door je spijsverteringskanaal gaat dan anders. Is dat het geval, dan kan je lichaam niet genoeg gal toevoegen, zodat je poep geen mooi bruin kleurtje krijgt. Ook ijzertabletten kunnen je poep van een groene kleur voorzien.
Hoe zit het met zwart en wit?
Zwarte of witachtige ontlasting hoeft geen reden te zijn tot zorg. Als je bijvoorbeeld zoethoutthee hebt gedronken of drop hebt gegeten, kan dat je poep een donkere kleur geven. Ook ijzertabletten kunnen zorgen voor zwarte ontlasting, net als middelen met bismutsubsalicylaat.
Witkleurige ontlasting kan ontstaan door middelen tegen diarree of een drankje met barium. Dat laatste krijg je meestal als je een röntgenfoto moet laten maken van je bovenste spijsverteringsorganen. Slik je diarreemiddelen die bismutsubsalicylaat bevatten, dan kunnen die stoffen zorgen voor een kleiachtige kleur van je poep.
Zoals je verderop in dit artikel kunt zien, kunnen zowel zwarte als witte ontlasting ook duiden op een gezondheidsprobleem. In het eerste geval moet er dan ook iets veranderd zijn aan de structuur van je poep. Alleen de zwarte kleur vertelt nog niets over eventuele onderliggende gezondheidsklachten.
Tip: Wil jij een effectieve darm detox doen? Probeer dan Vegaqura Q-Start.
Welke kleur ontlasting is minder gezond?
Naast gezonde poepkleuren als bruin, groen en roodachtig, zijn er ook kleuren die erop duiden dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Let bijvoorbeeld op als je ontlasting één van deze kleuren (en structuren) heeft:
- Rood
- Zwart en teerachtig
- Geel
- Witachtig zonder inname van barium of bismutsubsalicylaat
Deze kleuren en structuren vertellen allemaal iets over je gezondheid. Zo kan helderrode ontlasting betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Zwarte ontlasting kan vertellen dat er iets aan de hand is met je slokdarm, maag of dunne darm.
Rood
Helderrode ontlasting kan komen door onschuldige aambeien die zijn gaan bloeden. Het kan echter ook een teken zijn van een bloeding in de lager gelegen spijsverteringsorganen. Bijvoorbeeld als de wanden van de dikke darm of endeldarm aangedaan zijn. Bloed in je ontlasting is dus altijd een reden om je huisarts te bellen.
Zwart en teerachtig
Zwarte en teerachtige ontlasting kan wijzen op een bloeding in de hoger gelegen sijsverteringsorganen, zoals de slokdarm, maag of dunne darm. Is dit het geval, dan stinkt je ontlasting meestal ook. Het kan ook zijn dat je maagslijmvlies is aangedaan of dat er andere oorzaken zijn van geronnen en gedeeltelijk verteerd bloed in je ontlasting.
Neem in iedere geval direct contact op met je huisarts als je ontlasting een zwarte kleur heeft zonder dat je ijzertabletten hebt geslikt of iets hebt gegeten of gedronken dat zoethout bevat.
Geel
Gele ontlasting kan een reden zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kleur kan komen doordat je alvleesklier niet goed werkt. Ook coeliakie of een parasitaire infectie kan gele ontlasting geven.
Witachtig
Is je ontlasting witachtig zonder dat je barium of bismutsubsalicylaat hebt binnengekregen, raadpleeg dan je huisarts. Dat moet je zeker doen als je ogen en/of huid daarnaast gelig van kleur zijn.
Hier vind je 16 voedingstips voor gezonde ontlasting.
Door: annemiek@puurfiguur.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
12 december 2014
15 foods voor 2015
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
30 april 2014
ONE event!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
21 september 2018
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –