Maak jij je pasta of wokgerecht ook vaak met kant- en klare saus? Of maak je soms (in verband met tijdnood) wel eens aardappelpuree uit een pakje of zakje? 80% van onze zoutinname wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen in Nederland gebruiken deze producten om het koken wat makkelijker en sneller te laten verlopen. Tijd zal je hiermee inderdaad besparen, maar weegt dit ook op tegen de gezondheidsrisico’s die te veel zout eten met zich meebrengt?
Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. Langdurig te veel zout eten kan grote consequenties hebben, zo kan het bijvoorbeeld de vaatjes in je nieren beschadigen. Nierschade is onomkeerbaar, dus het is van zeer groot belang dit te voorkomen. Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Hoeveel zout eet jij?
We hebben vaak zelf niet in de gaten hoeveel zoute producten we eigenlijk op een dag consumeren. In veel producten zit onnodig veel zout en dit heeft invloed op de smaak en op onze gezondheid. Op het moment dat je veel zoute producten eet, zal je smaak gewend raken aan de zoute smaak en heb je steeds meer zout nodig om het eten lekker te vinden. Wanneer je daarentegen minder of geen zoute producten eet, zal je veel meer de pure smaak van een product gaan proeven en waarderen.
Het zelf toevoegen van zout is niet het grootste probleem als het gaat om overmatige zoutconsumptie. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte voedingsmiddelen. Zoals eerder genoemd wordt 80% van de zoutinname dan ook hierdoor veroorzaakt. Nierstichting stelde een lijst samen van een aantal van de Foutste Zoutste producten. Voorbeelden van deze producten zijn: kruidenmix, hamburgers, kant en klare soep en pastasauzen, olijven of blokjes kaas.
Eet jij één of meerdere van deze producten regelmatig? Dan kan het zijn dat jij te veel zout binnenkrijgt. Dit is zonde, want wanneer je vaker met verse producten kookt is je eten lekkerder én dus ook gezonder! Vind je het veel gedoe om zelf een pastasaus te maken? Dat is het helemaal niet, scroll maar snel verder voor een lekker én gezond pastasaus recept. Ook is het natuurlijk altijd lekker om wat extra groente door je pasta te doen, zoals courgette of aubergine. Probeer de kaas te vervangen door deze groente, kaas (vooral oude kaas) bevat namelijk veel zout.
Gezonde en zoutbewuste pastasaus
Ingrediënten 2-3 personen:
- Een tros verse tomaten (5/6 stuks)
- Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflooktenen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze 1-2 minuten op de hoogste stand. Doe de saus in een pan, verwarm hem en je hebt een heerlijke gezonde pastasaus met minder zout!
Eet jij onnodig veel zout?
We hebben het vaak niet door dat we veel te zout eten, daarom is het belangrijk om ons hier bewust van te worden. Door meer te letten op hoeveel zout er in ons eten zit, merken we hoe (onnodig) veel we eigenlijk consumeren op een dag.
De Zoutmeter
Ben je nu benieuwd hoeveel zout jij eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Dit kan je heel makkelijk checken met De Zoutmeter. Doe de test met behulp van De Zoutmeter en deze laat je zien hoeveel je op een dag binnenkrijgt. Ook krijg je tips over hoe je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt kan minderen. Benieuwd? Ga dan naar De Zoutmeter en doe de test!
Minder zout = minder kans op nierschade
Wanneer je je hier bewuster van wordt en dus minder zoute producten gaat eten, zul je merken dat je smaak beter wordt. Ook zal het minderen met zout hart- en vaatziekten tegengaan, een hoge bloeddruk voorkomen en de nierschade beperken. Deze gezondheidsrisico’s willen we graag vermijden en daarom is het ook van groot belang minder bewerkte producten te eten en gezond en vers te koken!
#gesponsord door De Nierstichting
Gerelateerde berichten
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
16 september 2020
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
25 maart 2014
Presentatie coaching
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
12 juni 2014
Frisse juice
1 augustus 2017