Maak jij je pasta of wokgerecht ook vaak met kant- en klare saus? Of maak je soms (in verband met tijdnood) wel eens aardappelpuree uit een pakje of zakje? 80% van onze zoutinname wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen in Nederland gebruiken deze producten om het koken wat makkelijker en sneller te laten verlopen. Tijd zal je hiermee inderdaad besparen, maar weegt dit ook op tegen de gezondheidsrisico’s die te veel zout eten met zich meebrengt?
Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. Langdurig te veel zout eten kan grote consequenties hebben, zo kan het bijvoorbeeld de vaatjes in je nieren beschadigen. Nierschade is onomkeerbaar, dus het is van zeer groot belang dit te voorkomen. Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Hoeveel zout eet jij?
We hebben vaak zelf niet in de gaten hoeveel zoute producten we eigenlijk op een dag consumeren. In veel producten zit onnodig veel zout en dit heeft invloed op de smaak en op onze gezondheid. Op het moment dat je veel zoute producten eet, zal je smaak gewend raken aan de zoute smaak en heb je steeds meer zout nodig om het eten lekker te vinden. Wanneer je daarentegen minder of geen zoute producten eet, zal je veel meer de pure smaak van een product gaan proeven en waarderen.
Het zelf toevoegen van zout is niet het grootste probleem als het gaat om overmatige zoutconsumptie. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte voedingsmiddelen. Zoals eerder genoemd wordt 80% van de zoutinname dan ook hierdoor veroorzaakt. Nierstichting stelde een lijst samen van een aantal van de Foutste Zoutste producten. Voorbeelden van deze producten zijn: kruidenmix, hamburgers, kant en klare soep en pastasauzen, olijven of blokjes kaas.
Eet jij één of meerdere van deze producten regelmatig? Dan kan het zijn dat jij te veel zout binnenkrijgt. Dit is zonde, want wanneer je vaker met verse producten kookt is je eten lekkerder én dus ook gezonder! Vind je het veel gedoe om zelf een pastasaus te maken? Dat is het helemaal niet, scroll maar snel verder voor een lekker én gezond pastasaus recept. Ook is het natuurlijk altijd lekker om wat extra groente door je pasta te doen, zoals courgette of aubergine. Probeer de kaas te vervangen door deze groente, kaas (vooral oude kaas) bevat namelijk veel zout.
Gezonde en zoutbewuste pastasaus
Ingrediënten 2-3 personen:
- Een tros verse tomaten (5/6 stuks)
- Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflooktenen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze 1-2 minuten op de hoogste stand. Doe de saus in een pan, verwarm hem en je hebt een heerlijke gezonde pastasaus met minder zout!
Eet jij onnodig veel zout?
We hebben het vaak niet door dat we veel te zout eten, daarom is het belangrijk om ons hier bewust van te worden. Door meer te letten op hoeveel zout er in ons eten zit, merken we hoe (onnodig) veel we eigenlijk consumeren op een dag.
De Zoutmeter
Ben je nu benieuwd hoeveel zout jij eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Dit kan je heel makkelijk checken met De Zoutmeter. Doe de test met behulp van De Zoutmeter en deze laat je zien hoeveel je op een dag binnenkrijgt. Ook krijg je tips over hoe je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt kan minderen. Benieuwd? Ga dan naar De Zoutmeter en doe de test!
Minder zout = minder kans op nierschade
Wanneer je je hier bewuster van wordt en dus minder zoute producten gaat eten, zul je merken dat je smaak beter wordt. Ook zal het minderen met zout hart- en vaatziekten tegengaan, een hoge bloeddruk voorkomen en de nierschade beperken. Deze gezondheidsrisico’s willen we graag vermijden en daarom is het ook van groot belang minder bewerkte producten te eten en gezond en vers te koken!
#gesponsord door De Nierstichting
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
12 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –