Maak jij je pasta of wokgerecht ook vaak met kant- en klare saus? Of maak je soms (in verband met tijdnood) wel eens aardappelpuree uit een pakje of zakje? 80% van onze zoutinname wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen in Nederland gebruiken deze producten om het koken wat makkelijker en sneller te laten verlopen. Tijd zal je hiermee inderdaad besparen, maar weegt dit ook op tegen de gezondheidsrisico’s die te veel zout eten met zich meebrengt?
Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Dit is slecht voor je nieren. Langdurig te veel zout eten kan grote consequenties hebben, zo kan het bijvoorbeeld de vaatjes in je nieren beschadigen. Nierschade is onomkeerbaar, dus het is van zeer groot belang dit te voorkomen. Maar wanneer eet je nou te veel zout?
Hoeveel zout eet jij?
We hebben vaak zelf niet in de gaten hoeveel zoute producten we eigenlijk op een dag consumeren. In veel producten zit onnodig veel zout en dit heeft invloed op de smaak en op onze gezondheid. Op het moment dat je veel zoute producten eet, zal je smaak gewend raken aan de zoute smaak en heb je steeds meer zout nodig om het eten lekker te vinden. Wanneer je daarentegen minder of geen zoute producten eet, zal je veel meer de pure smaak van een product gaan proeven en waarderen.
Het zelf toevoegen van zout is niet het grootste probleem als het gaat om overmatige zoutconsumptie. Het meeste zout krijgen we binnen door bewerkte voedingsmiddelen. Zoals eerder genoemd wordt 80% van de zoutinname dan ook hierdoor veroorzaakt. Nierstichting stelde een lijst samen van een aantal van de Foutste Zoutste producten. Voorbeelden van deze producten zijn: kruidenmix, hamburgers, kant en klare soep en pastasauzen, olijven of blokjes kaas.
Eet jij één of meerdere van deze producten regelmatig? Dan kan het zijn dat jij te veel zout binnenkrijgt. Dit is zonde, want wanneer je vaker met verse producten kookt is je eten lekkerder én dus ook gezonder! Vind je het veel gedoe om zelf een pastasaus te maken? Dat is het helemaal niet, scroll maar snel verder voor een lekker én gezond pastasaus recept. Ook is het natuurlijk altijd lekker om wat extra groente door je pasta te doen, zoals courgette of aubergine. Probeer de kaas te vervangen door deze groente, kaas (vooral oude kaas) bevat namelijk veel zout.
Gezonde en zoutbewuste pastasaus
Ingrediënten 2-3 personen:
- Een tros verse tomaten (5/6 stuks)
- Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 knoflooktenen
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze 1-2 minuten op de hoogste stand. Doe de saus in een pan, verwarm hem en je hebt een heerlijke gezonde pastasaus met minder zout!
Eet jij onnodig veel zout?
We hebben het vaak niet door dat we veel te zout eten, daarom is het belangrijk om ons hier bewust van te worden. Door meer te letten op hoeveel zout er in ons eten zit, merken we hoe (onnodig) veel we eigenlijk consumeren op een dag.
De Zoutmeter
Ben je nu benieuwd hoeveel zout jij eigenlijk binnenkrijgt op een dag? Dit kan je heel makkelijk checken met De Zoutmeter. Doe de test met behulp van De Zoutmeter en deze laat je zien hoeveel je op een dag binnenkrijgt. Ook krijg je tips over hoe je de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt kan minderen. Benieuwd? Ga dan naar De Zoutmeter en doe de test!
Minder zout = minder kans op nierschade
Wanneer je je hier bewuster van wordt en dus minder zoute producten gaat eten, zul je merken dat je smaak beter wordt. Ook zal het minderen met zout hart- en vaatziekten tegengaan, een hoge bloeddruk voorkomen en de nierschade beperken. Deze gezondheidsrisico’s willen we graag vermijden en daarom is het ook van groot belang minder bewerkte producten te eten en gezond en vers te koken!
#gesponsord door De Nierstichting
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
12 maart 2015
Insecten als snack
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
2 juli 2016
3 x ei love you
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
12 juni 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –