Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerde berichten
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
19 augustus 2019
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
23 februari 2016
Hongergevoel?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
22 mei 2015
Smaak en kleuren
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
24 januari 2019
Citroenwater: het middel tegen nierstenen
16 september 2016