Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerde berichten
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
17 augustus 2020
Zomerkilo’s voorkomen én genieten: zo doe je dat
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
4 oktober 2017
Help mij water drinken
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
22 september 2015
Beste eitjes
8 mei 2014
Mom in shape
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
13 november 2014