Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
31 juli 2014
A kiwi a day…
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
20 juni 2015
Lazy Sushi
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
12 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –