Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
10 november 2015
Viv Health Event
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
9 augustus 2015
Herman over bonen
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
1 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –