Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
21 augustus 2017
Avocado risotto
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
12 maart 2015
Insecten als snack
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
15 juni 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –