Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
27 juni 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –