Misschien heb jij het je weleens afgevraagd. Is een sapje/juice wel echt zo gezond? Een lekker, kleurrijk sapje met veel groenten en fruit klinkt goed toch?

Om te beginnen, ja, groenten en fruit zijn heel gezond. Ze bevatten vitamines, mineralen, vezels en je moet per dag zo’n 2 stuks fruit en 250 gram groenten binnen krijgen. Toch wordt de ‘juice’ vaak kritisch bestudeerd en zijn er voor- en tegenstanders. Je kunt zelf sap maken of een kant-en-klaar sapje kopen. Wij laten je zien hoe er gedacht wordt over het sap en hoe je je sapje nóg gezonder kunt maken.

 1. Een suikerbom?

  Sappen die gemaakt zijn van fruit, maar ook groenten zoals bieten en wortelen, kunnen je bloedsuiker een enorme piek geven. Want ja, er zit wel degelijk suiker in. Weliswaar geen toegevoegde, maar je lichaam maakt geen onderscheid in toegevoegde suikers of van nature aanwezig. Wil je minderen met suiker? Heel goed en neem vooral een sapje. Maar zorg er dan voor dat je andere suikerhoudende producten en dranken laat staan. We hebben namelijk wel per dag groente en fruit nodig. Maar niet teveel en in zo’n sapje gaat snel veel groente en fruit.

 2. Helaas geen vezels

  Helaas, er zitten weinig/geen vezels in een sapje. Deze worden namelijk door de sapcentrifuge achtergelaten in het restje en niet in het sap zelf. Vezels houden je darmen gezond en ruimen het afval in je lichaam op. Dus helaas een sapje helpt niet met vezels om je spijsvertering te bevorderen.

 3. Niet zo gek dat je honger hebt

  Eén van de belangrijkste functies van vetten en eiwitten is dat ze je een verzadigd gevoel geven. Een juice mist deze vetten en eiwitten en zorgt er dus voor dat je vlak daarna alweer honger kunt krijgen. Zonder vetten, eiwitten en vezels zit je niet snel vol.

 4. Duurt lang

  Hoe vers is het sapje in de fles? We weten het niet. De datum die erop staat, geeft je een indicatie, maar geen zekerheid over hoe krachtig de voedingsstoffen nog zijn. Ook licht en lucht hebben invloed. Laat je je sapje lang op je bureau staan, krijg je minder antioxidanten binnen dan je denkt.

 5. Kauwen is heel belangrijk

  Een sapje drink je zo op. Je kauwt er niet op, toch? Kauwen is iets heel belangrijks, want ze activeren het spijsverteringsproces en zorgen voor een verzadigend gevoel. Op je sapje kauwen is best gek en kan ook niet. Daarom morgen sappen mogen geen vervanging voor fruit worden. Het is beter om fruit te eten en daarop te kauwen. Je zit eerder vol van fruit dan een sapje.

Hoe maak ik mijn juice gezonder?

 • Maak je sapjes zelf. Zo beslis jij zelf over de hoeveelheid, ingrediënten en versheid.
 • Fruit is lekker en vaak zoet, maar doe er niet teveel in je sapje. Lees verder bij tip 3.
 • Vervang bijvoorbeeld wat fruit voor meer groente.
 • Voeg wat citroen, limoen, gember, munt of andere kruiden toe voor een lekkere smaak zonder meer calorieën.
 • Wil je een kant-en-klaar sapje kopen, let dan goed op het etiket. Let vooral op de vezels en suiker. Ook zitten er vaak meerde porties in.
 • Wil je je sapje toch wat zoeter, doe er dan een beetje honing of ahornsiroop in.
 • Mix je je juice in de blender? Doe het dan kort en laat nog wat kleine stukjes over, zodat je nog wat kan kauwen.

Oke, en nu?

Er zijn dus meerdere meningen, ideeën en feiten over de juice. Voordat je je sapcentrifuge in de kast opbergt, willen wij je iets meegeven. Uiteindelijk beslis jij zelf hoe je de juice gebruikt. Het is zeker gezond om af en toe een sapje te nemen en doe dat ook. Het is vaak heel lekker en leuk om een sapje te drinken en je krijgt echt wel voedingsstoffen binnen. Maar niet alle. Dus, vervang een sapje niet voor 2 stuks fruit per dag en niet te vaak en denk daarnaast aan een andere gezonde vezel-, vet- en eiwitbron voor erbij. Gebruik onze tips voor een nog gezonder sapje.

Wil je toch een keer een juice uitproberen? Probeer dan deze sapjes, wij zijn fan!

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten