Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
31 maart 2015
Gifvrij eten
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
8 september 2015
Healthy Kids
5 oktober 2018
Viv’s detox
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
3 september 2015
Boerenkoolchips
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
12 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –