Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
25 juni 2015
Eivissa Food
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
22 september 2015
Beste eitjes
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
28 mei 2014
Bloemkool pizza
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
10 juli 2015
Voeding met Viv
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
15 juni 2015
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Sabrina Stouten –