Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
5 maart 2016
Ultiem geluk
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
29 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –