Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 december 2014
Sporttrends 2015
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
27 juli 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –