Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
21 januari 2016
Get fit with HIIT
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
9 april 2014
Ontzuren met thee
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
5 oktober 2018
Viv’s detox
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
26 april 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –