Onze hersenen sturen alles aan in ons lichaam. Dankzij onze hersenen zijn wij in staat om te leven, te lopen, te praten, te sporten en nog veel meer. Het is daarom ook erg belangrijk dat wij goed voor onze hersenen zorgen. Hoe gezonder onze leefstijl, hoe gezonder onze hersenpan, hoe beter wij functioneren.

Drink water

Het is geen geheim dat water drinken een belangrijk is van een gezonde leefstijl. Het drinken van voldoende water draagt bij aan een heldere geest en helpt het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen. Bij het drinken van water is het wel belangrijk om voor ogen te houden dat er niet te veel water wordt gedronken. Wanneer er te veel water wordt gedronken, plast het lichaam de belangrijke mineralen uit. (Hier kan je ook lezen waarom water kan helpen tegen ziekte)

Vermijd onnodige toevoegingen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar eet zo natuurlijk mogelijk. Hoe natuurlijker je voeding is, hoe minder toevoegingen je voeding bevat. Veel producten die afkomstig zijn uit de fabriek bevatten smaakversterkers en/of zoetstoffen. Deze bijproducten kunnen schade aanbrengen in onze hersenen. Kies daarom voor een vorm van voeding die het dichtst bij zijn oorsprong is gebleven.

Je darmen zijn je tweede brein

Onze hersenen werken onder andere met behulp van neurotransmitters. De basisstoffen van een aantal neurotransmitters worden aangemaakt in de darmen alvorens ze in de hersenen terecht komen. Dus behalve dat het belangrijk is om de hersenen gezond te houden, is het ook van belang ditzelfde met de darmen te doen. We zorgen het beste voor onze darmen door zo veel mogelijk vis, vezels en bladgroen te eten. Bladgroen krijg je vrij eenvoudig en smaakvol binnen in de vorm van groene smoothies.

Eet pure chocolade

We lezen steeds vaker dat pure chocolade mag en gezond is voor je lichaam, mits je kiest voor chocolade zonder geraffineerde suikers. Pure chocolade bevat namelijk veel antioxidanten. Antioxidanten voorkomen dat de vrijeradicalen in ons lichaam zich te goed doen aan gezonde cellen, ook in de hersenen. Niet alleen het nuttigen van pure chocolade, maar ook het drinken van groene thee en het gebruiken van diverse kruiden dragen hier aan bij. Deze producten bevatten antioxidanten die ons lichaam helpen en ondersteunen.

Ondersteun je hersenen met gezonde vetten

Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. Om ze goed te laten functioneren is het van belang om goede vetten aan te voeren. Denk bij goede vetten aan vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm. Het liefst voorzien van het MSC logo. Ook verzadigde vetten in de vorm van roomboter en kokosolie zijn een basis voor een goede hersenwerking. (lees hier wat vetten eigenlijk voor je doen)

Daarnaast zijn er supplementen die een positieve bijdragen leveren aan een goede vetbalans in onze hersenen. Omega-3 en omega-9 zijn hier goede voorbeelden van, evenals onverhitte olijfolie. Omega-3 en omega-9 zijn terug te vinden in krillolie en gefermenteerde levertraan. 

Vul vetten aan met vitaminen en mineralen

Behalve bij goede vetten zijn de hersenen ook gebaat bij de vitamines en mineralen. Vooral vitamines B zijn onmisbaar. Deze vitamines zorgen voor een goed geheugen. Magnesium draagt bij aan de prikkeloverdracht tussen zenuwen.

Deze vitamines en mineralen kunnen het best uit biologische verse groenten en fruit gehaald worden. Om het lichaam nog extra te ondersteunen, kan er wat ongeraffineerd zeezout toegevoegd worden aan het drinkwater. Op die manier wordt het lichaam extra gemineraliseerd.

Verminder stress

Het klinkt bijna als een dooddoener. Maar het is een feit dat het lichaam en de hersenen door stress uit balans raken. Daarnaast versterkt stress het overlevingsmechanisme, waardoor alleen de primaire hersendelen kunnen functioneren. Dat gaat ten koste van helder denken, het geheugen en beoordelingsvermogen.

Stress is het best te verminderen door regelmatig te sporten en voldoende rust te nemen. Wist je dat het verminderen van stress ook kan helpen bij het afvallen? Lees hier maar waarom. 

 

Tekst: Myrthe van Til voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten