Alles wat we eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Toch heeft het ene product een veel hogere milieubelasting dan het andere. Soms denk je dus heel gezond bezig te zijn, maar blijkt het voor het milieu een stuk minder gezond. Hoe komt dat toch? En waar kun je op letten? Wij geven je 4 snelle tips voor milieubewuste voeding.
Milieubelasting
Voeding belast het klimaat door energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Bovendien is voor voedselproductie een groot deel van ons beschikbare land en water nodig.
Verschillen tussen producten
Toch zitten er veel verschillen tussen producten wat betreft de belasting voor het milieu. Voordat je een product kunt consumeren gaan er heel wat stappen aan vooraf zoals: groeien op het land; oogsten; transport naar de groothandel; vervoer naar de winkel; transport van de winkel naar huishoudens; product koken. Het verschilt per voedingsmiddel hoeveel energie, land en water er nodig is per stap.
1. Kies voor plantaardige producten
Productie van plantaardige producten behoeft minder water en energie en levert minder uitstoot van CO2. Een voorbeeld: Voor de productie van een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. Voor de productie van een kilo soja is dat 2.100 liter. Bovendien geven dierlijke producten dus een forse uitstoot van CO2.
2. Gooi geen eten weg
Niet alleen beter voor het milieu, ook voor de portemonnee! In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weg, Dat staat gelijk aan € 2,5 miljard aan eetbaar voedsel. Zonder verspilling thuis bespaart een mens gemiddeld € 300 per jaar, en zou de uitstoot per Nederlandse consument gemiddeld met 1,5% afnemen. Dat lijkt niet veel, maar staat gelijk aan de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.
3. Kies voor seizoensproducten
Het voordeel van seizoensproducten is dat ze minder verpakt en opgeslagen hoeven te worden. Dat scheelt dus verbruik van verpakkingsmateriaal en energie voor opslag. Ook is de smaak van seizoensproducten vaak echt beter en leveren ze ons precies wat we per seizoen qua voedingsstoffen nodig hebben.
4. Let op keurmerken voor duurzame voeding
Als een product minder belastend is voor het milieu, wordt dat vaak aangegeven met een keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan het EKO-keurmerk, het milieukeur, het keurmerk Demeter of biologische producten. Toch zijn er tegenwoordig zóveel keurmerken, dat het wel handig is om jezelf er eens in te verdiepen.
Tegenstrijdigheden?
Met deze bovenstaande tips kun je zelf al een verschil maken. Maar het wil niet zeggen dat je nu achterover kunt leunen. Gezonde voeding is namelijk lang niet altijd hetzelfde als milieubewuste voeding. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de gezondheidsvoordelen van vette vis (omega-3). Helaas is de vangst van vette vis niet per definitie goed voor de biodiversiteit in oceanen en zeeën. Je kunt in elk geval het beste voor een duurzame variant kiezen. Wees dus altijd bewust van je keuzes.
Nog meer weten?
Afhankelijk van je eigen voedingspatroon zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken en recepten die je hierbij kunnen helpen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
9 augustus 2015
Herman over bonen
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
25 maart 2014
Presentatie coaching
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
8 oktober 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –