Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
6 september 2016
Keltisch zeezout
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
28 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –