Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
25 juli 2015
Voeding met Viv
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
17 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –