Moe, lusteloos, weinig energie? Zeker rondom je menstruatie zakt je energie als een pudding in elkaar. Dat je wat vermoeider bent de dagen voordat je ongesteld wordt, is normaal en mag er zijn. Geef je soms even lekker een dagje of 2 over aan die vermoeidheid. Maar als je het gevoel hebt dat je eigenlijk de bank niet meer af wilt en of je vermoeidheid veel te lang duurt. Dan heb je een beetje hormonale hulp nodig. Ik geef je mijn 9 energie tips.
-
Geef een boost aan je lymfesysteem
Het lymfesysteem is een belangrijk ontgiftingspad. En als we niet goed kunnen ontgiften, houden we meer vocht en afvalstoffen vast, wat ons weer moe maakt. Dit proces kun je ondersteunen door genoeg water te drinken, hormoonproof te eten en genoeg te bewegen. In de ochtend bijvoorbeeld een paar yoga oefeningen doen, even stevig wandelen of even 10 minuten op de trampoline staan als je die hebt? Kan al wonderen doen voor ons energie niveau.
-
Eet meer eiwitten
Start elke ochtend met eiwitten en gezonde vetten. Waarom? Eiwitrijke producten zijn vaak laag in hun glycemische index. Deze worden dus langzamer opgenomen, waardoor je beter een balans krijgt in je bloedsuikerspiegel. Denk bijvoorbeeld aan eieren, noten, zaden of een eiwitshake in de ochtend etc.
-
Drink meer water
Meer water zorgt ervoor dat extra zout je lichaam zal verlaten, Dit helpt het stoppen van een opgeblazen gevoel, wat niet fijn is en ons energielevel verlaagt. Uiteraard helpt het hydrateren van ons lichaam aan het goed functioneren van processen in ons lichaam die ons helpen energiek en gezond te zijn.
-
Verlaag je cafeïne inname
Een lekker kopje koffie in de ochtend. Wie wil dat niet. En 1 is ook niet zo erg, maar wist je dat de hele dag door koffie drinken om je energie te geven, je totaal uitput? Want dat kan leiden tot bloedsuiker schommelingen en stimuleert adrenaline, insuline en een te hoge productie van het hormoon cortisol. Cortisol is het stresshormoon. Een vermindering van de cafeïne inname helpt stress te verminderen en vermindert spanning in je lichaam. En zo geeft het uiteindelijk meer energie. Dus max 1 kopje per dag en vervang je koffie door lekkere kruiden thee.
-
Vezels
Afvalstoffen worden in de darmen gebonden aan vezels, zodat deze het lichaam verlaten. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals: noten, zaden, groenten, fruit zullen ons helpen om deze afvalproducten te verwijderen uit ons lichaam. Waardoor de stoelgang verbetert, waardoor we ook weer meer energie krijgen.
-
Verminder of stop met toegevoegd suiker
Suiker geeft een piek in je bloedsuikerspiegel. Je voelt je even energiek en dan vervolgens moe en prikkelbaar. Het verminderen van suiker zal je bloedsuikerspiegel weer in balans brengen. We hebben het allemaal wel: tijdens je menstruatie heb je meer zin in iets zoets. Dat hoort erbij en wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Je mag je dan er wel even aan over geven hoor. Dus een extra snackje zoals wat fruit of pure chocola, zorgt er vaak voor dat je een craving voorkomt. Je kunt ook iets lekkers met banaan maken, zoals een bananenpannenkoek of een smoothie. Bananen zijn rijk aan kalium en helpt ons het vasthouden van vocht en een opgeblazen gevoel te verminderen.
-
Natuurlijke energie drankjes
Groene thee, jasmijn thee, brandnetel en kamillethee. Dit helpt om spierkrampen te verminderen, dus ook tijdens de menstruatie. Daarnaast vermindert kamille spanning die kan leiden tot angst en prikkelbaarheid.
Ook kun je kurkuma toevoegen aan je drankjes en gerechten om zo wat extra energie te krijgen. Zoals een golden Latté.RECEPT: Een kopje plantaardige melk (havermelk of amandelmelk) met wat kurkumapoeder en kaneelpoeder en een klontje kokosvet in een pan en verwarm deze even. Dit is een heerlijk feelgood drankje voor als je ongesteld moet worden of al bent.
-
Verhoog je magnesium, ijzer en B12
Magnesium is zoals je weet een belangrijk mineraal. Ze zijn essentieel voor het reguleren van veel processen in het lichaam. Bijvoorbeeld ook bij stemmingswisselingen, hoofdpijn, vochtretentie en een opgeblazen gevoel. Neem wat pompoenpitten, noten en groenten. En of slik een Magnesium supplement om zo cravings, moodswings en krampen te verkomen. Verhoog ook je ijzer inname. Neem wat extra rond je menstruatie om een ijzertekort te voorkomen. Producten waar veel ijzer in zit zijn: spinazie, rode biet, bladgroenten, kikkererwten, sesamzaad en brandnetel thee.
B12 is erg belangrijk voor je energielevel. Een tekort maakt ons moe. B12 hebben we al snel een tekort aan, omdat we dit alleen uit dierlijke voeding goed kunnen opnemen. Dus vandaar dat ik vaak adviseer om B12 extra te suppleren als je niet veel dierlijke voeding eet. B12 vindt je vooral in vlees (rund) maar ook in eieren. Wil je je lichaam een handje helpen of eet je voornamelijk vegetarisch of veganistisch? Bestel dan hier onze B12.
- Slaap Ongeveer 8 uur slapen levert je het meeste energie op. En tevens word je er ook nog eens blijver van. Want de hormonen serotonine en melatonine lopen met elkaar in ritme. Dus als je slecht of te weinig slaapt, ben je niet alleen vermoeider maar ook een stuk minder blij. En dus krijg je vaak de neiging om weer meer te snaaien en raak je weer van de regen in de drup. Het stress hormoon cortisol raakt ook in de war door een aantal slechte nachten. Dus skip even Netflix…maar ga lekker een paar avondjes vroeger naar bed en je zult veel meer energie ervaren.
Succes!
PS: Meer tips vind je in mijn boek “Herstel je hormonen”
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
12 maart 2015
Insecten als snack
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
15 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –