Wil je meer rust ervaren, genieten van de kleine momenten of meer betekenis in je leven? En wordt je gek van overvolle agenda’s of kasten die uitpuilen?

Vaak maken we keuzes waardoor we veel te druk zijn, geprikkeld zijn of teveel spullen hebben. Hierdoor worden we onrustig, zijn we minder gefocust en gaan we te snel. Deze keuzes zorgen er bijvoorbeeld voor dat we te veel spullen, relaties, hobby’s of kleding hebben.

Het leren en toepassen van het maken van andere keuzes, kan je helpen.

Minimalistisch leven

Joyce kwam tot het besef dat ze minimalistisch is gaan leven, toen ze voor de zoveelste keer aan het verhuizen was. Door alle verhuizingen heeft ze veel spullen weggedaan. Ze nam niet meer alle troep mee, ging spullen verkopen. Nu woont ze in een studio en kan ze minder spullen kwijt, waardoor ze kieskeurig is geworden. Ze heeft meer overzicht, minder stress en kan zich beter focussen als ze thuis werkt.

Ook het maken van keuzes hoort hier bij. Want ze kwam niet toe aan de lange lijst met hobby’s en dat maakte haar niet gelukkiger. Nu maakt ze steeds meer keuzes om te kunnen genieten van het moment, want dat minimalisme zal altijd blijven..

Keuzes maken

  1. DOE MINDER

Wees niet bang om nee te zeggen en iets te missen. Denk aan hobby’s, sociale contacten, sporten, projecten etc. Als je jouw lijstje met verplichtingen kleiner maakt, kun je meer aandacht geven aan hetgeen wat echt belangrijk is. Stel een lijst op en kies daarvan vijf punten waar je aandacht aan geeft.

  1. ‘ONTSPULLEN’

Waarschijnlijk ken je de uitdrukking ‘een opgeruimd huis, een opgeruimde geest’ wel. En vind je het heerlijk om in een schoon huis te komen na het werk? Maar ondertussen puilt je opberghok uit met hebbedingetjes?

Het ont-spullen van je huis zorgt voor een opgeruimde geest. Door bewuster te kopen, je koopgewoontes te begrenzen en jezelf af te vragen wat materiaal voor jou betekent, heb je weer ruimte in huis.

  1. KEUZES MAKEN

Hoe maak je de keuze of je iets wel of niet houdt? Vraag jezelf vooral niet af of iets waarde (geld, betekenis of status) heeft, maar of je het nodig hebt en het je happy maakt. Heb je het wel nodig, maar word je er niet blij van? Dan is het beter om het niet te hebben.

  1. KWALITEIT I.P.V. KWANTITEIT

Het gaat om de kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bijvoorbeeld een goed kledingstuk dan meerdere goedkope jurkjes, wees ook niet bang om minder basics in je kast te hebben. Heb je het nodig? Denk aan dat minimalisme je rust geeft.

  1. DENK SIMPEL

Maak het jezelf niet te moeilijk door op zoek te gaan naar het betere. Vaak ligt iets dichterbij dan je denkt en doe je dit al. Je hoeft er alleen meer aandacht aan te geven. Bijvoorbeeld; je vindt het belangrijk om bij familie te zijn i.p.v. een groots familiediner te organiseren. Of dat je blij wordt van gezond leven, maar dat je zo opziet tegen sporten? Zorg dat je blij wordt van wat je doet en maak het niet te moeilijk.

  1. BESTEED MEER TIJD

Evalueer je tijd door te kijken naar de energie die je hebt versus de tijd. Plan niet alles vol. Luister naar wat je lichaam nodig heeft. Wees selectief en streng. Zo kun je meer aandacht schenken aan wat je wél doet. Pas dit niet alleen in je sociale leven toe, maar denk ook aan je werk.

  1. AANDACHTIG ETEN

Voed je lichaam en geniet van het voorbereiden van je eten. En geniet van elke hap door goed te kauwen, hierdoor voel je je veel meer voldaan. (Hoe beter jij jouw lichaam verzorgt, hoe meer energie en hoe meer je kunt focussen).

versimpel je leven

Voldoening, rust en vrijheid

Een simpel leven bespaart je veel gepieker, geld, tijd en geeft je enorm veel voldoening, rust en vrijheid. Uiteindelijk voel jij je veel succesvoller en minder lui.

Tekst: Joyce Groot – IVE Coaching voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten