Dat slapen belangrijk is weten we ondertussen allemaal. Bij een tekort aan slaap treden er allemaal vage klachten op. De dagen duren een stuk langer en verlopen vaak lang niet zo vlekkeloos. Naast dit soort bekende dingen is er nog iets anders opvallend: een tekort aan slaap zorgt namelijk voor een uitgedroogd lichaam!

Slaap

In het tijdschrift Sleep werd een studie gepubliceerd omtrent slaap. Er werd een onderzoek gedaan waaraan 25.000 Chinezen en Amerikanen meededen. Zo werden de verschillen in het aantal uren slaap vergeleken. En wat bleek? De mensen die slechts 6 uur of minder sliepen hadden een meer geconcentreerde urine, en hadden 59% meer kans op uitdroging.

Hormonen

Volgens de onderzoekers komt dit door een tekort aan het hormoon vasopressine. Dit is een hormoon wat het lichaam aanmaakt terwijl we slapen, dit gebeurt alleen pas later in de slaapcyclus. Wanneer onze cyclus niet lang genoeg is maken we niet genoeg van dit hormoon aan. Vasopressine is eigenlijk een hormoon wat het vochtpeil in ons lichaam reguleert. Bij een gebrek aan vocht is het hormoon er zelfs toe in staat dit uit onze urine te trekken, dit doet je lichaam om niet te veel vocht kwijt te raken tijdens de slaap. Samengevat: Wanneer we niet genoeg slapen kan vasopressine haar werk niet goed doen, het hormoon is uit balans en hier krijgt ons vochtpercentage onder te lijden.

Vicieuze cirkel

Een uitgedroogd lichaam kan er tegelijkertijd voor zorgen dat we slechter slapen. Dit benadrukt alleen maar meer hoe belangrijk vocht voor het lichaam is. Drink voldoende water om lekkerder te slapen, voorkom uitdroging en zorg dat de vasopressine haar werk kan doen.

Wil je meer leren of weten over hoe onze hormonen werken? Wat ze voor je kunnen betekenen of wat ze met jou en je lichaam doen? Bestel dan nu mijn boek aan via deze link. Hierin staat alles duidelijk omschreven!

Tekst: Inga Stoit

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten