Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
8 september 2015
Healthy Kids
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
12 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –