Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
25 maart 2015
De vetfluisteraar
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
9 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –