Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
10 november 2015
Viv Health Event
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
25 maart 2015
De vetfluisteraar
5 maart 2016
Ultiem geluk
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
25 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –