Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
16 november 2016
Interview Vriendin
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
31 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –