Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
5 oktober 2018
Viv’s detox
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
25 juli 2015
Voeding met Viv
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
21 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –