Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
13 augustus 2015
Homemade Hummus
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
6 september 2016
Keltisch zeezout
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
10 november 2015
Viv Health Event
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
4 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –