Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
8 maart 2016
Detox kan elke dag
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
17 september 2015
Ontbijt ijs
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
1 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –