Wat gebeurt er als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Vaak wordt er gezegd dat we melk moeten drinken voor sterke botten en voor een sterk gebit. Het neemt net als graanproducten een belangrijke plaats in binnen de dagelijkse voedselconsumptie. Wat gebeurt er dan als je geen zuivel eet of drinkt omdat je het niet lust of wanneer je buikpijn krijgt van een glas melk? Heb je dan ook automatisch slechte tanden en zwakke botten?
Melk drinken voor een sterk gebit
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. De reden dat zuivel geadviseerd wordt is onder andere vanwege het calcium en e B-vitamines die het bevat. Vooral het mineraal calcium speelt voor het gebit een belangrijke rol. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten, maar weet je ook dat het belangrijk is voor de werking van spieren en zenuwcellen. Een glas halfvolle melk bevat 183 mg calcium en in een schaaltje yoghurt (150 gram) zit 211 mg calcium. Dit is de reden dat er wordt geadviseerd om zuivelproducten te nuttigen. We hebben 1000 mg calcium per dag nodig, maar je hebt niets aan dit mineraal als je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt en ook vitamine K is nodig voor een gezond gebit en sterke botten.
Een probleem van melk
Helaas kleven er aan zuivelproducten zoals melk en yoghurt ook nadelen en dat heeft te maken met het melksuiker, lactose. Dit suiker moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden en hiervoor hebben we het spijsverteringsenzym lactase nodig. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym in de loop der jaren af. Het gevolg is dat melksuiker minder goed verteerd wordt. Dat deze eigenschap verloren gaat geldt echter niet voor iedereen. Je hoeft dus geen klachten te krijgen na het drinken van melk. Als je blond haar en/of blauwe ogen hebt dan is de kans groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het een gefermenteerd product is, waarin het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.
Problemen die je kun ervaren als de vertering van lactose niet goed verloopt zijn:
- Een opgezette buik
- Buikkrampen
- Gasvorming
- Diarree
Voldoende calcium zonder zuivel
Je hebt al kunnen lezen dat we dagelijks 1000 mg calcium nodig hebben, maar hoe kom je hieraan zonder gebruik te maken van zuivelproducten? Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch over sterke botten beschikken. Je zou dus zeggen dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Dat klopt, want ook groenten en noten bevatten dit mineraal. In 100 gram amandelen en 100 gram spinazie zitten respectievelijk 283 mg en 105 mg calcium. Ken je tahin? Deze smeerbare pasta is gemaakt van sesamzaad en het is ontzettend calciumrijk. Sesamzaad bevat ongeveer 670 mg calcium per 100 gram. De verhouding tussen calcium en magnesium in deze zaden past ook nog eens erg goed bij ons lichaam waardoor het goed opgenomen kan worden. Tahin kan je gebruiken als beleg en je kan er een heerlijke dressing van maken voor over je groenten of salade.
Wil jij ook een potje Tahin kopen omdat je er nieuwsgierig naar bent geworden? Koop dan deze, die gebruiken wij ook vaak!
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je voeding kunt inzetten om een sterk en gezond gebit te bereiken? Meer informatie vindt je in het boek: Eet je mond gezond
Heb je nou toch zin in melk? Probeer dan eens een keer deze Gouden melk!
Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
11 september 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –