De gouden melk, vergelijkbaar met de Haarlemmerolie in de ayurveda. Bekend om zijn genezende en zuiverende werking, lees snel verder!

De haarlemmerolie in de Ayurveda

In de 17e eeuw introduceerde de Haarlemmer Claes Tilly de Haarlemmerolie, een olie met geheime receptuur, die alom werd geprezen vanwege de genezende en zuiverende werking. Haarlemmerolie was een soort van panacee, een remedie tegen allerlei ziekten waaraan een levensverlengende werking wordt toegekend.

Gouden melk is een vergelijkbaar product; een oud ayurvedisch recept waaraan vele therapeutische werkingen worden toegekend. Het grote verschil met Haarlemmerolie is dat de receptuur van Gouden Melk openbaar is, met kurkuma als belangrijkste ingrediënt. Gouden Melk wordt over het algemeen ’s ochtends op een nuchtere maag gedronken of ’s avonds voor het slapen gaan.

Recept

Ingrediënten

  • 1 theelepel kurkuma
  • ¼ kopje water
  • 1 kopje amandel/ kokosmelk
  • 1 eetlepel amandelolie/ kokosolie
  • 1-2 theelepel honing
  • Snufje kaneel

Bereiding

Kook de kurkuma, water en melk op ongeveer 10-15 minuten op een laag pitje. Doe het vuur uit en roer de olie er doorheen. Voeg de honing pas toe als de Gouden Melk wat afgekoeld is, vlak voor het drinken.

Gouden pasta

Het is ook mogelijk om de Gouden Melk in twee stappen te maken, waarbij in de eerste stap een pasta wordt gemaakt die later met de melk en honing gemengd wordt. Neem voor de Gouden Pasta ¼ kopje kurkuma poeder, ½ theelepel zwarte peper en ½ kop water. Mix eerst alle ingredienten in een pan. Verhit het geheel langzaam en blijf roeren tot er een pasta ontstaat. Laat de pasta afkoelen, doe de pasta in een afsluitbare (donker glazen) pot en plaats deze in de koelkast.

Met deze pasta heeft u de basis van de Gouden Melk. Een halve theelepel pasta verwarmt u voor gebruik met een kopje amandelmelk, een theelepel kokosolie en eventueel wat honing en kaneel die u vlak voor gebruik toevoegt.

Tip

De kurkuma wordt gemengd met een vettige basis, de melk, waardoor de opneembaarheid van curcumine iets kan worden verhoogd. Om diezelfde reden kan zwarte peper worden toegevoegd aan de receptuur.

 

Ben je benieuwd naar nog meer recepten met kurkuma? Klik dan hier voor een heerlijke latte!

 

Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten