Kurkuma of Geelwortel is een wortelsoort die familie is van de Gemberwortel. Het heeft net als gember een pittige smaak en wordt voornamelijk gebruikt in de (Oosterse) keuken en als kleurmiddel.
Kurkuma als geneesmiddel
Geelwortel heeft een zeer heilzame werking. Al duizenden jaren gebruikt men het als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en in de Chinese geneeskunst. Naar geelwortel zijn de meeste wetenschappelijke studies verricht. De ontstekingsremmende werking, de anti-kanker werking en de bescherming van hersenen tegen de ziekte van Alzheimer, zijn uitvoerig onderzocht. Deze onderzoeken werden positief bevonden.
Juicen
Een goede en heerlijke manier om geelwortel te verwerken is door het te juicen. Gebruik 2 à 3 cm van de wortel en juice het samen met bijvoorbeeld komkommer, spinazie, appel, limoen en bleekselderij. Maak ook eens deze lekkere kurkuma latte! Koop bij voorkeur de geelwortel van biologische teelt.
Tekst: Regina
Gerelateerde berichten
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
1 januari 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
22 mei 2015
Smaak en kleuren
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
17 augustus 2020
Zomerkilo’s voorkomen én genieten: zo doe je dat
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
2 oktober 2017