Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerde berichten
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
20 januari 2020
Omega 3 een onmisbare dagelijkse aanvulling
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
20 april 2020
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
22 september 2015