Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
25 juli 2015
Voeding met Viv
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
4 december 2014
Foodtrends 2015
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
11 december 2014
Sporttrends 2015
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
23 mei 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –