Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
5 oktober 2018
Viv’s detox
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
25 maart 2014
Presentatie coaching
21 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –