Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerde berichten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
28 mei 2014
Bloemkool pizza
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
13 november 2017