Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
30 april 2014
ONE event!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
28 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –