Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 maart 2015
Dopper winnen
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
18 juli 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –