Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
24 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –