Vet was vroeger wat suiker nu is. We wisten toen nog niet dat we dik werden van toegevoegde suikers, maar dachten dat dit door vetten kwam. Tegenwoordig zijn we verder qua kennis en weten we dus dat vet eigenlijk heel gezond is. Maar dan bedoelen we natuurlijk wel de goede vetten.
Vet is gezond
Gezonde oliën en vetten zijn erg belangrijk voor het goed laten werken van je geheugen, maar ook helpt het je lichaam om de ongezonde vetten te verbranden, wat weer kan leiden tot gewichtsverlies.
Verschillende soorten vet
Er bestaan heel veel soorten vet; gezonde en ongezonde, vloeibaar en vast, geurend en ontgeurt, gekleurd en doorzichtig, en zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen. Maar welke vetten gebruik je nou waarvoor en welke zijn het gezondst? Wij hebben een rijtje voor je gemaakt.
Beste oliën en vetten om mee te koken op hoge temperatuur
- Avocado olie
Avocado olie is een neutrale olie zonder smaak of geur.
Kookpunt: 260 °C - Ghee
Ghee is perfect om je vlees of vis in te bakken. Ook is het erg lekker om te gebruiken wanneer je kip maakt, smeer een beetje Ghee over de kip en stop hem in de oven, heerlijk!
Kookpunt: 230 °C - Macadamia olie
Macadamia olie heeft een beetje een nootachtige smaak, maar overheerst niet. Ook bevat het veel omega-7. Macadamia olie is erg lekker om te gebruiken in gerechten waar je normaalgesproken olijfolie voor gebruikt.
Kookpunt: 215 °C - Kokosolie
Kokosolie is eigenlijk overal goed voor. Om in te bakken, om door je havermout te doen of voor in je bulletproof koffie.
Kookpunt: 230 °C
Beste olien en vetten om op lagere temperatuur of rauw te gebruiken
- Roomboter
Op de redactie zijn we echt gek op roomboter! Lekker om je ei in te bakken en voor op je boterhammetje, rijstwafel of cracker.
Kookpunt: 175 °C
- Cacaoboter
De smaak van cacaoboter kan verloren gaan op het moment dat je hem te hoog opwarmt, daarom is het perfect om te gebruiken in desserts. Cacaoboter smelt al wanneer het op kamertemperatuur is, daarom is het perfect om te gebruiken in zelfgemaakte granola repen, om alles bij elkaar te houden.
Kookpunt: 185 °C - Olijfolie
Wat houden wij van olijfolie! Heerlijk door je salade, pasta of op je broodje gegrilde groente. De hele dure olijfolie (extra vierge) moet je echt alleen gebruiken door je salade, deze geeft zoveel smaak dat het zonde is om hiermee te koken. Ook kan je deze gebruiken om zelf pesto maken. Je hebt ook olijfolie om in te koken, die is wat goedkoper en vaak van een tweede of derde persing.
Kookpunt: 175 °C - Sesamolie
Sesam olie bevat veel omega-6 vetzuren en heeft een super lekkere smaak. Gebruik het voor in dipsausjes, bij wokgerechten of als smaakmaker in de soep.
Kookpunt: 230 °C
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
11 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –