Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerde berichten
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
11 juli 2019
Zo zorg je voor meer proteïne in je maaltijden
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
1 december 2014