Jullie hebben elkaar op een datingapp ontmoet. Leuk en spannend tegelijk! Jullie merken dat jullie gedeelde interesses hebben (#soulmates!). Jullie spreken af om elkaar in het echt te zien. Op het moment dat jullie dit afspreken voel je je vol zelfvertrouwen en super goed, maar nu het de dag is dat jullie elkaar zien, voel je opeens enorm veel spanning: een mix van zenuwen en opwinding giert door je lijf. Wat als hij je niet leuk vindt? Lijk ik wel echt op mezelf op mijn foto’s? Wat moet ik aan? Ik ben nu al zo moe, ik ben echt niet op mijn best vandaag! Misschien kun je de date beter afzeggen. Ho, stop! Je mag dit best denken, maar voordat je de date afzegt, kijk dan even naar de volgende strategieën  die we voor je hebben.

De beste manier om over een angst heen te komen, is jezelf blootstellen aan deze angst.

DOEN:

Goed ademhalen
Onze ademhaling is een geweldige tool om je angst onder controle te krijgen. Studies laten zien dat als we een rustige, diepe buikademhaling hebben, we een signaal sturen naar onze hersenen dat alles oké is. Leg een hand op je buik en je andere hand op je borst. Haal drie seconden adem, houd je adem een seconde vast, en adem vier seconden uit. Herhaal dit tot je merkt dat je je kalmer voelt.

Visualiseer

Visualiseer verschillende scenario’s, zelfs de negatieve. We vinden het fijn om controle over een situatie te hebben, geen controle hebben leidt vaak tot een onrustig gevoel. Onthoud dat we over heel veel dingen geen controle hebben, dus het kan hulpzaam zijn om verschillende scenario’s te bedenken van te voren. Ja, het kan zijn dat de date niet is wat je er van verwacht had. Ja, het kan zijn dat je hem toch niet aantrekkelijk vindt. Maar het kan ook zijn dat je elkaar nog leuker vindt in het echt dan op foto’s. Bedenk een aantal manieren waarop de date zou kunnen gaan, op die manier ben je meer voorbereid voor welke uitkomst dan ook.

Maak ruimte voor de spanning.

Erken deze. Je kunt de spanning die je voelt proberen weg te duwen, maar je kunt beter erkennen dat het de manier is van je lichaam om je te beschermen voor een situatie die buiten je comfort zone ligt. Zeg tegen jezelf iets als: “Het is heel begrijpelijk dat ik me onrustig voel omdat ik deze persoon erg leuk vind tot nu toe en ik wil dat de date goed gaat”. En, wat je ook kunt doen, is tegen je date zeggen dat je je nerveus voelt! Als je date dan reageert met kritiek of een oordeel, is dat meteen een teken dat deze persoon toch niet geschikt is voor jou.

Spanning of opwinding?

Deze is heel belangrijk: probeer te achterhalen of de angst en spanning die je voelt echt angst is, of dat het grootste deel opwinding is en verwachting. Dit heeft namelijk hetzelfde effect op je, psychologisch, maar we zijn sneller geneigd om onze gevoelens ‘angst’ te noemen. Het kan ook enorme opwinding zijn!

Behoud realistische verwachtingen voor jezelf.

We zijn geen date experts! Als je niet veel gedate hebt in je leven, is het gewoon spannend! Leren door het te doen is de beste manier. Je bent niet perfect, je hoeft ook niet perfect te zijn. Zie het daten niet als goed of fout, zie het als een ervaring! Als je realistisch blijft, dan is er minder ruimte voor teleurstelling.

Niet doen:

Afzeggen
Het kan heel verleidelijk zijn om af te zeggen, om te zeggen dat je je niet zo lekker voelt. Dit voelt misschien voor dit moment goed, maar je gaat hier echt spijt van krijgen. Een date afzeggen versterkt zelf saboterend gedrag. Het zit je ook in de weg, zeker als je je angst wilt overwinnen, op deze manier overwin je die niet.

De angst weg drinken
Als je drinkt, zet je je angst ‘uit’ en voel je je opgelucht. Drinken is een vorm van vermijding. En niemand wil ruiken naar whisky op de eerste date…..

Doen alsof je iemand anders bent
Wees altijd jezelf! Het is enorm vermoeiend om een masker op te zetten en het helpt je ook niet verder.

Jezelf straffen omdat je je angstig voelt
We zeggen vaak tegen onszelf dat we ons niet angstig moeten voelen. Maar dat maakt het probleem vaak groter. Heb wat zelfliefde en laat de angst een beetje toe.

Niet teveel make up en make up!
Mannen vinden dit NIET aantrekkelijk. Ze zien veel liever puur natuur. En constant een walm van parfum ruiken is ook niet fijn.

Kleed je niet te uitdagend
Ook hier geldt: less is more. Je maakt het meeste indruk op hem als je jezelf bent, vrolijk bent en hem een goed verhaal kan vertellen.

Veel succes maar vooral plezier op die eerste date!

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten