Ken je dat? Je gaat op reis en raakt geïnspireerd door de mensen die je ontmoet en de cultuur en gebruiken die je ziet. Je denkt vaak nog: dit moet ik onthouden voor thuis, of, zo wil ik ook leven. Thuis ebt deze inspiratieboost dan vaak toch langzaam weer weg. Handig om ze dus meteen op een rijtje te zetten bij terugkomst. Zo heb ik ook 10 wijze lessen geleerd van vreemden tijdens het reizen door Schotland. Ik deel ze graag met je, want dat scheelt jou een vliegticket en een hoop vakantiedagen.

Verblijven in een AirBnB is de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Het heeft een goede balans tussen het hebben van privacy en gezegend te zijn met lokale hulp. Het zit een beetje tussen een hotel en coachsurfen in: je hebt het beste van twee werelden. Tijdens het rondreizen door het prachtige Schotse land, was het voor mij erg gemakkelijk aan de praat te raken met vele verschillende, interessante en inspirerende mensen. De volgende tien lessen heb ik uit verschillende gesprekken in verschillende vakantiesituaties getrokken.

 

Les # 1: een tegenmiddel voor al het haasten

Tijdens mijn verblijf in de natuur, wat het grootste deel van de vakantie was, kwam ik langzaam tot rust en besloot ik dat gevoel vast te willen houden. Ik sprak een man die ik aan een meer tegenkwam en vertelde hem dat ik het moeilijk vind me zo relaxed te voelen als ik in Nederland ben. Wanneer ik in de stad ben en weinig groen om me heen heb. Hij was even stil en antwoorden tegenmiddel is voor al het haasten en de drukte. Hij zei: “Als je erover nadenkt is het meest radicale wat je kunt doen in een wereld vol haast en drukte… mediteren”. Hij kon niet meer gelijk hebben dan dat.

 

Les #2: alles is vorm en kleur

We hangen vaak waardeoordelen aan wat er gebeurt en wat we om ons heen zien. Of iets mooi is of lelijk. Of iets ons goed staat of niet. Of het uitzicht goed is. Uiteindelijk is alles wat we om ons heen zien slechts vormen en kleuren waar we een naam aan geven, werd mij verteld. Een relativerende gedachte, vind je niet?

 

Les #3: vechten met de realiteit

Deze les leerde ik uit een gedicht wat iemand me liet lezen tijdens een verblijf in een dorpje. Ik schreef het gedicht over en het heeft me erg geraakt. Waarom? Hoe vaak willen we niet dat iets anders is dan het is? We willen anders zijn dan hoe we zijn. We willen dat onze partner of ons familielid verandert. We willen een andere baan, want dan is alles beter. Onze frustraties en ons ongenoegen komt voort uit het vechten met de realiteit.

 

Les #4: we hebben altijd een keuze

Een gedeelte van mijn reis maakte ik samen met een vriendin. We maakten een wandeling door een vallei en zagen daar hoe een schaap heel bruut geschoren werd. Het beestje wilde weglopen, maar werd hard op de grond gesmeten zodat hij stil bleef liggen. Aan de hand hiervan spreken we over hoe we moeten gaan in het hebben van mededogen. We spraken over ethiek. Wat drijft deze man ertoe zich zo te gedragen? Kunnen we hier compassie voor hebben? Mijn vriendin piekerde er niet over: het schaap heeft geen keuze, maar die man wel. Wat ik hiervan geleerd heb is dat we altijd keuzes hebben. Soms zijn het er niet veel, of zijn de opties moeilijk te onderscheiden, maar we kunnen altijd kiezen hoe we op iets reageren.

 

Les #5: regie over je tijd

Er gaat zoveel tijd voorbij in het niet maken van keuzes. Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijd over hebt en deze gevuld wordt door scrollen over je Facebook tijdlijn? Nog even dit of nog even dat doen. In gesprek raken met je buurvrouw, terwijl je eigenlijk behoefte had even een theetje te drinken voordat je de deur uit moet. Een oudere dame vertelde mij dat zij altijd bewust probeert te kiezen wat haar goed doet. Ze maakt actieve keuzes in plaats van passieve. Ze laat minder gebeuren en neemt regie over haar tijd.

 

Les #6: geloof niet alles wat je denkt

We maken dingen vaak veel erger dan ze zijn. Ik liep door de regen met een wandelgroep en een van de wandelaars zei iets wat me wel erg bekend in de oren klonk: “Onze hersenen maken constant verhalen over gebeurtenissen. Ze maken maken de situatie erger dan het is.” Als je erover nadenkt zit ons hoofd vol met argumenten om weerstand te voelen tegen wat nu is. Ik liep door de regen met de gedachten dat mijn sokken nat waren, dat ik het koud zou gaan krijgen, dat het vervelend loopt en dat ik geen zin had om verder te gaan. Toen besefte ik me kort daarna, dat dit allemaal niet waar is. Er was eigenlijk niks aan de hand.

 

Les #7: gras is niet altijd groener aan de overkant

Er is in eigen land zo veel meer te zien dan we zelf denken. We denken dat het elders heerlijk is om tot rust te komen. We verheerlijken alles wat ver weg is gemakkelijk. We idealiseren vaak dat andere landen ‘echt’ zijn en authentiek. Zo denk ik bij Schotland dat het een prachtig groen land is, waar men veel meer een is met de natuur. Toen hoorde ik dat de bomen op de bergen hier meestal geplant worden om gekapt te worden. Niks oernatuur: het bos is gecultiveerd. Gras lijkt dus ergens anders vaak groener, maar dat is vaak niet waar.

 

Les #8: hier is het ook mooi

Je hoeft niet ver weg te gaan of lang weg te zijn om het gevoel te hebben echt even weg te zijn. Tijdens mijn reis kwam ik diverse mensen tegen die een paar dagen de stad uit gingen, richtingen bossen, meren en bergen. Waar de kinderen kunnen ravotten. Een gezin uit Edinburgh vertelde dat het voelde alsof ze een week weg waren geweest. Verandering van omgeving doet al zo veel en dat kan dus ook binnen Nederland zo zijn. Dat vergeten we soms even.

 

Les #9: de dag van je af zetten

Op een nieuwe verblijfplaats aangekomen sprak ik een mevrouw die haar caravan aan ons verhuurde. We hadden het over slapen. Ze slaapt altijd geweldig, zei ze. Ik vroeg natuurlijk wat haar geheim was. Haar geheim was zo simpel dat ik erom moest lachen: elke avond een kopje thee drinken en niks anders doen, om zo de dag te laten indalen.

 

Les #10: je hebt niet zo veel nodig

We zijn verbleven in huisjes op afgelegen plekken waar geen tot weinig verbinding was met de rest van de wereld. Mijn conclusie? Het is mogelijk geen gordijnen te hebben, deuren niet op slot te doen, geen telefonisch bereik of toegang tot internet te hebben en nog steeds heel gelukkig te zijn. De mensen die hier wonen zijn niet aangesloten op riolering of elektriciteit. Ze hebben geen water- of gasaansluiting. Je hebt veel minder nodig om gelukkig te zijn dan je denkt.

 

Wijze levenslessen op reis: hoe vind je ze?

Reizen zorgt ervoor dat je uit je dagelijkse leven stapt. Je kunt beter relativeren en zaken van een afstandje bekeken. Het is ook het ideale moment om te reflecteren over je leven. Vooral wanneer je alleen reist kun je jezelf als het ware resetten en opnieuw je rol bepalen ten opzichte van anderen. Je vervalt dan namelijk ook niet gauw in bepaalde patronen met reisgenoten. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk. De truc is dan om niet alleen maar met je reisgezelschap bezig te zijn en wel open te blijven staan voor mensen om je heen. Boek AirBnB’s. Spreek mensen aan en vraag de weg aan vreemden. Ja, zelfs als je de weg ook op je smartphone kunt opzoeken.

 

Op zoek naar meer reistips?

Vivonline staat er vol mee! Bekijk deze artikelen eens over het thema vakantie en vertel ons je nieuwste reisplan!

 

Tekst: Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten