Zwanger worden is in Nederland over het algemeen een zeer weloverwogen beslissing. We zetten met ons hoofd alle belangrijke zaken op een rijtje.

We willen graag een geschikt huis, goed inkomen, vaste baan, steady relatie, bankrekening met reserve, geschikte auto, ga zo maar door. We lijken met ons hoofd alles te willen regelen en dat zet zich vaak voort tijdens en na de zwangerschap. En dat terwijl het zwanger en moeder zijn juist een beroep doet op onze intuïtie en flexibiliteit.
Vier maal propaganda voor wat meer ‘go with the flow’.

Heb vertrouwen

Het lichaam is een ingenieus systeem en de vrouwelijke variant is precies gemaakt om zwanger te worden, te baren, te voeden en te moederen. Zwangerschap is geen aandoening, geen ziekte, maar een wonderbaarlijk proces van het vrouwelijk lichaam. Heb vertrouwen in je lijf, in wat het kan en laat de controle los. Wanneer je je een beeld vormt over hoe het ‘hoort’, voelt het als verkeerd gaan wanneer de werkelijkheid niet correspondeert met het plaatje in je hoofd. En er is nu eenmaal geen blauwdruk van hoe een zwangerschap zou moeten verlopen. Ieder mens is uniek, zo ook iedere zwangerschap. Dus laat los en heb vertrouwen!

Luister naar je lijf

Zo goed als we dus naar ons hoofd luisteren, zo slecht lijken we naar ons lijf te luisteren. Juist voor zwangeren, vrouwen die zwanger willen worden en jonge moeders is het essentieel om de signalen van het lichaam serieus te nemen. Wanneer je goed naar je lichaam luistert, raak je makkelijker zwanger, verloopt je zwangerschap soepeler, beval je beter, herstel je beter, verloopt de borstvoeding makkelijker en heb je een meer ontspannen kind. Jijzelf bent de sleutel. Dus ga slapen wanneer je moe bent. Eet wanneer je trek hebt en kies kleine gezonde maaltijden. Cocon lekker wanneer je daar behoefte aan hebt en laat je dus niet verplichten door ‚sociale verplichtingen’. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Op die manier creëer jij de ruimte in je leven om te doen waar je lijf om vraagt.

Zet jezelf op nummer één

Het beeld bestaat dat een goede moeder zich vooral dienstbaar opstelt. Voor een groot deel is dat ook zeker waar. Ook de zwangerschap is een periode waarin het lijf van de vrouw in dienst staat van het in haar groeiende kind. Zwangeren en moeders gaan vaak zo op in wat ze allemaal ‘moeten’, dat ze de basis vergeten: zichzelf. In een vliegtuig moet je eerst je eigen zuurstofmasker op zetten voordat je je kind helpt. Zo werkt het ook in het dagelijks leven. Zelfverwaarlozing kan leiden tot stress, gezondheidsproblemen en uitputting. Weet dus hoe belangrijk het is om lief voor jezelf te zijn en goed voor jezelf te zorgen. Durf voor jezelf te kiezen. Een gezonde, blije moeder is een betere moeder!

Google minder

Kennis maakt niet altijd gelukkig. Mede door de toegang tot het wereldwijde web lijkt een ieder zich op te werpen als deskundige op het gebied van zwangerschap. Als het zo simpel was, was er wel een online cursus tot verloskundige of gynaecoloog. Ben je dus bewust van het feit dat theorieën multi interpretabel zijn en dat niet alles perse waar is wat je leest. Lees, leer en stel vragen, maar focus je niet teveel op de theorieën. Laat dat over aan diegenen die daar de juiste achtergrondkennis voor hebben. Jouw focus ligt op jou: jouw lijf, jouw intuïtie, jouw unieke zwangerschap. Ervaar en beweeg mee met de stroom!

Wil je tips over zwanger worden? Lees dan dit artikel.

Tekst: Maartje Derksen voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten